Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoIshrana kokošaka tokom ljetnjih mjeseci

Ishrana kokošaka tokom ljetnjih mjeseci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ishrana naših kokošaka mijenja se u odnosu na godišnja doba. Nećemo im i preko zime i preko ljeta davati istu hranu, već ćemo u zavisnosti od toga da li su visoke ili niske temperature menjati njihov režim ishrane. Ovakav režim ishrane tokom ljetnjih mjeseci može značajno uticati njihovo zdravlje.

Pravilno hranjenje vaše živine tokom ljetnjih mjeseci će im pomoći da ostanu zdravi tokom velikih vrućina, ali ih na taj način i pripremate za jesen i zimu. Sigurno ste primjetili da vaše kokoške troše manje hrane tokom ljeta.

Ovo je sasvim normalno, jer toplota dovodi do gubitka apetita, baš kao kod ljudi. Zato nemojte forsirati vaše kokoške ako ne žele jesti hranu koju im vi servirate jer postoji mnogo drugih opcija kao što su trava ili bube koje su im dostupne.

Čak iako ne žele da jedu hranu koju su jele tokom zime, pobrinite se da im uvijek ponudite kvalitetan obrok. Jer dobar i kvalitetan obrok hrana će im pružiti odgovarajuće hranljive sastojke, vitamine i minerale koje su vašim kokoškama potrebni.

Osim toga, uvijek ih ishranu uvek možete upotpuniti ljetnjim poslasticama. Ponudite im malo jogurta, jer je on prirodni probiotik koji im može pomoći u lakšem varenju hrane. Ali pazite da ne pretjerate. Lubenica je takođe sjajna hrana za rashlađivanje i hidrataciju živine po vrućem danu.

Takođe, možete zamrznuti voće, povrće ili neko bilje i to im dati da kljucaju. Pored toga što će im to biti odlična zanimacija, možete ih dodatno rashladiti, hidrirati i nahraniti.

Tokom ljeta moraćete da ograničite količinu zrnevlja kojim ih hranite. Zato što velike količine kukuruza mogu povećati proizvodnju toplote u tijelu i učiniti da im bude još toplije tokom ljeta. Umjesto toga pokušajte da im dajete zeleno povrće, travu, korov ili maslačak.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Napravite KOKOŠIJI STAJNJAK za prihranu biljaka

Ove trikove morate znati ako uzgajate kokoške u dvorištu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI