Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaOve biljke možemo koristiti kao đubriva i sredstva za zaštitu usjeva

Ove biljke možemo koristiti kao đubriva i sredstva za zaštitu usjeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljke su blagodarne. Neke od njih možemo koristiti za njegu naših usjeva. Odabrane biljke je potrebno pripremiti po recepturi i pažljivo primjenjivati.

Priprema biljnih pesticida i đubriva

Kada na duže vrijeme potopimo biljke u vodu dolazi do vrenja i stvara se tečno đubrivo, odnosno zaštitno sredstvo.

Za pripremu đubriva i pesticida važi pravilo – 1 kg svježih biljaka na 10 l vode.

Koristiti drvene bačve ili slične drvene posude, a poslužiće i plastične posude ako se priprema manja količina sredstva. Nikako se ne koriste metalne posude.

Možemo upotrebiti svježe i sušene biljke.

Pošto potopimo biljke pokrijemo posudu rupičastim poklopcem ili mrežicom, da bi vazduh nesmetano proticao.

Posuda treba da bude na toplom i sunčanom mjestu i dalje od mjesta stanovanja, da ne bi smetao neprijatan miris koji se razvija u toku vrenja. Da bismo izbjegli neprijatne mirise možemo da dodamo manju količinu kamenog brašna.

Tečnost u toku vrenja dosta će pjeniti i zbog toga posudu ne puniti do vrha vodom.

Vrenje traje oko tri nedelje. Za to vrijeme svakog dana tečnost dobro izmješamo. Poslije tri nedelje tečnost će postati tamna. Tada prestaje vrenje i spremna je za upotrebu. Procjedimo je i razredimo vodom u razmeri 1:10 i možemo da đubrimo zalivanjem.

Kopriva

Kopriva pripremljena na ovaj način koristi se za suzbijanje vaši koje napadaju lišće i istovremeno jača biljke i đubri ih. Ako koristimo suvu koprivu umesto svježe, količina je 200 gr na 10 l vode.

Kako da napravite tečno organsko đubrivo od koprive

Pelin

Pelin možemo koristiti protiv rđe, grinja, gusjenica i mrava.

U 10 l vode potopi se 300 gr svežih listova ili 30 gr suvih. Dovoljno je da pelin stoji 2-3 dana i ne treba razrjeđivati.

Preslica

Preslicom možemo otjerati crvenog pauka, zato što ona sadrži silicijumovu kiselinu.

Koristi se i u cilju suzbijanja bolesti plijesni i rđe. U 10 l vode 1 kg sveže preslice ili 150 gr sušene da odstoji 12 sati.

Sljedećeg dana prokuvati tečnost pola sata i ohladiti. Jedan litar ove tečnosti razrijediti sa pet litara vode, procijediti i prskati biljke.

Limunova kora

Limunovu koru možemo da koristimo u borbi protiv bijele leptiraste vaši.

Jednim litrom ključale vode preliti koru od 4-6 limuna koju smo prethodno isjeckali na kockice. Pokrijemo i ostavimo da se ohladi. Zatim procijedimo i tretiramo biljke napadnute insektima. Ove vaši napadaju baštenske i kućne biljke pri čemu biljke slabe, vaši luče i mednu rosu koju naseljavaju gljivice čađavice.

Vratić

Vratić djeluje protiv grinja, lisnog moljca, rđe na biljkama, plijesni i pepelnice.

U 10 l vode potopiti 500 gr svježih listova, stabljika i cvjetova ili 30 grama suvih biljaka. Kod ove tečnosti treba biti oprezan jer je otrovna za čovjeka.

Sa vratićem zimi se prskaju biljke, a u toku vegetacije samo zemlja oko biljaka (voditi računa da tečnost ne dospe na biljke zbog otrovnosti).

Luk

Crni i bijeli luk mogu da spreče nastanak plijesni. Koriste se kada se pojave grinje i plesan i u slučajevima kada lišće postane smeđe.

U 10 litara vode potopi se 500 gr nasjeckanog crnog i bijelog luka. Kada tečnost prestane da pjeni, razrijedi se desetostrukom količinom vode.

Prskamo sa ovim rastvorom zemlju oko biljaka.

Od kuvanih ljuski luka može se pripremiti i tečnost za prskanje protiv insekata.

Rabarbara

Rabarbaru možemo koristiti protiv moljaca koji se hrane lišćem.

Sa 6 litara prokuvane vode prelijemo 1 kg svježih listova rabarbare i ostavimo da odstoji 24 sata. Procjedimo poslije tog vremena i prskamo ili zalivamo biljke.

Nedostaci biljnih pesticida su kratko vrijeme djelovanja i duži period početka djelovanja, što iziskuje veći broj tretiranja. U nekim slučajevima potrebno je pažljivo rukovanje jer mogu izazvati trovanje ili alergijske reakcije (usljed izlaganja većim koncentracijama u kratkom periodu npr. za vrijeme prskanja gajenih usjeva).

Izvor: Mihajlović Tanja , savjetodavac Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Srbije.

PROČITAJTE:

TOP 3 prirodna PESTICIDA koja zaista DJELUJU

Patka umjesto pesticida – Riješite se puževa i krompiovih zlatica!

Kako suzbiti štetočine bez hemijskih pesticida?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI