Borci koji pomažu u smanjenju holesterola

orah Foto AgroSavjet/Orah

Nije tajna da se zdravom ishranom može smanjiti nivo holesterola u krvi. Postoje vrste hrane i pića koje će vam zasigurno u tome pomoći. Saznajte koja je to hrana koja pomaže u borbi protiv holesterola.

Ako imate povišen holesterol, prvo što treba da uradite je da iz ishrane izbacite prženu hranu, slatkiše i masno meso, da pojačate unos namirnica koje prirodnim putem snižavaju nivo holesterola.

Budući je holesterol neophodan za funkcioniranje organizma, njegova količina ne zavisi samo od unosa putem hrane već se stvara i u tijelu. Smatra se da je oko 20% ukupnog kolesterola u tijelu dobijeno iz hrane, a oko 80% se sintetizira u jetri. Zvisno od količine holesterola unesenog hranom dnevno se može sintetizirati oko 600-1500 mg holesterola kod odraslih osoba. Način prehrane, tj. količine i vrste masti koje se unose organizam utiču na sintezu holesterola u tijelu. Ali količina holesterola u organizmu zavisi i od stupnja apsorpcije, transportu, razgradnji žučnih kiselina i izlučivanju.

Hrana protiv holesterola

Zob je veoma korisna za zdravlje posebno ako se jede ujutro. Dvije porcije dnevno smanjuju nivo LDL holesterola za 5,3 % u samo šest nedjelja. Zob sadrži supstancu beta glukan, koja apsorbuje loši holesterol.

Crveno vino ima važan efekat za nivo holesterola. Dvije čaše crvenog vina nedeljno će znatno doprinjeti njegovom smanjenju.

Losos i masne ribe se takođe preporučuju u ishrani. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama i pravo je čudo prirode kada je u pitanju njegov efekt na zdravlje. Jedenjem lososa se sprečavaju infarkt, moždani udar i visok nivo holesterola. Korisno je jesti sardine i haringe, jer se time povećava nivo dobrog holesterola za 4 %.

Orasi sadrže mono-nezasićene kiseline i odličan su izvor potrebnih zdravih masti. Orasi su prirodni i nisu hemijski obrađeni, tako da su i zbog toga zdrava i hranjiva opcija u ishrani.

Grašak je odličan za zdravlje srca. Pola šolje graška dodatog u ishranu pomaže u smanjenju nivoa holesterola za 8 %. Ta količina predstavlja i zadovoljavanje jedne trećine dnevno potrebne količine vlakana.

Narodni lijek za holesterol

Čaj sadrži antioksidanse i manje količine kofeina u odnosu na kafu. Jedna šolja kafe sadrži oko 135 mg kofeina, dok na istu količinu sadrži 30 do 40 mg. Čaj štiti kosti i smanjuje nivo LDL holesterola.

Čokolada, posebno crna, bogata je antioksidansima i ima svojstva koja smanjuju holesterol. Takođe, čokolada sprečava oštećenja krvnih sudova, smanjuje i opasnost od ciroze i pucanja krvnih sudova u jetri. Eksperti preporučuju 100 grama čokolade dnevno. Na taj način se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 21 %.

Spanać sadrži sastojke koji smanjuju rizik od razvoja bolesti srca, raka i osteoporoze. Količina od tek pola šolje spanaća je dobra prevencija infarkta.

Maslinovo ulje ima mnogo korisnih svojstava. Sadrži mono-nezasićene masne kiseline koje smanjuju nivo lošeg holesterola i triglicerida, a da pri tome ne smanjuju nivo dobrog holesterola.

Izvor: narodnilijek.com

PROČITAJTE:

Baš OVA mješavina sjemenki skida HOLESTEROL, topi SALO i čuva vas od bolesti!

Ovako se pravi liker od mušmula: Moćan napitak koji jača imunitet, čisti jetru, snižava holesterol!

Ovo je najzdravija riba na svijetu: Jedna porcija nedeljno štiti srce, snižava holesterol, popravlja memoriju!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});