Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje10 biljaka koje se posade jednom, a cvjetaju 10 godina

10 biljaka koje se posade jednom, a cvjetaju 10 godina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovih deset nevjerovatnih biljaka biće stalni gosti vaše bašte. Oko njih uopšte nije potrebno mnogo truda

Ovih deset višegodišnjih biljaka su izuzetno zahvalne iz razloga jer nisu skupe ni za održavanje, ni za prvobitnu sadnju, a dobrobiti koje nam daju su ogromne.

1. Lavanda

Ako imate suvu i osunčanu parcelu, posadite lavandu. Preporuka je da posadite sadnicu sa korijenom, ali možete da pokušate i sa sjemenom lavande. Izuzetno se lako održava, cvjeta cijelo ljeto, a osim divnog cvijeta, list se može koristiti kao sredstvo za rastjerivanje insekata i osvježavanje ormara.

2. Peršun

Postoji nekoliko vrsta peršuna među kojima je onaj sa jakim korijenom i onaj koji daje mnogo lišća. Koji god da posadite, nećete pogriješiti. Ova višegodišnja biljka voli sunce i propusnu zemlju, ali morate ga redovno zalivati.

Jedan od najboljih antioksidanata preporučuje se u svakodnevnoj ishrani. Jedite ga svježeg, u supama, čorbama, salatama… Jednom posađen peršun, rašće godinama u vašem dvorištu.

3. Origano

I on voli sunce i dobro dreniranu zemlju. Ali osim toga, nikakva druga njega mu nije potrebna. Cvjetaće i rasti i privlačiti pčele u vaše dvorište. Iako ne miriše kao origano iz kesice, na koji smo navikli, izuzetno je aromatičan, ukusan i zdrav. Od njega možete da kuvate čaj, stavljate ga u jela, berete kao ukrasnu biljku i stavljate u vazu, jer ima divne cvjetiće.

Origano je jedan od najboljih antioksidanata i koristi se kao prirodni antibiotik.

4. Vlašac

Bilo da ga sadite kao biljku sa korijenom ili kao sjeme, vlašac će brzo da se “primi” i da se udomaći kod vas u bašti. Bere se 60 dana nakon sjetve, oštrim makazama. Koristi se kao salata, dodatak jelima itd. Izuzetno je zdrav, a ukus podsjeća na mladi, bijeli luk.

Kada odlučite da pustite vlašac da samostalno raste, nagradiće vas sitnim ljubičastim, okruglim, glavama – cvjetovima. Mnogi smatraju da je ovo najljepši cvijet u bašti.

5. Ruzmarin

Nema zahvalnije biljke od ruzmarina. Ostavite mu dovoljno prostora u dvorištu i on će rasti i bujati “kao iz vode”. Vodite računa da ga redovno orezujete i formirate žbuniće. Kažu da podstiče kreativnost, pa se preporučuje u kancelarijskom prostoru.

Miris podsjeća na tamjan, pa ga vjernici rado beru i njime ukrašavaju kuće. Jednom kada ga dodate krompiru, nikad nećete moći da prestanete da ga koristite. Dodajte dvije-tri grančice ruzmarina u maslinovo ulje i koristite ga za salatu. Ukus je nevjerovatan. Pčele obožavaju cvijet ruzmarina, a on će biti ponos vaše bašte.

6. Žalfija

Žalfija ili kadulja je biljka kojoj je potrebna pažnja. Ne voli mnogo suvo zemljište, ali ne podnosi previše vode. Pazite kako je sečete, da se ne bi osušila. Ali ova biljka je zaslužila svu pažnju svijeta, s obzirom na ljekovito svojstvo.

Ukoliko imate ginekološke ili probleme sa zubima, savjetuje se ispiranje čajem od žalfije. Ovo je biljka koju morate imati u bašti, pogotovo kada vidite kako lepe cvjetove ona daje.

7. Matičnjak

Ili limunova trava je aromatični cvijet koji se odlično slaže sa limunadom. Čaj od matičnjaka je poznat po tome što smiruje nerve, što ćete osetiti čim pomirišete ovu divnu biljku.

Pčele obožavaju matičnjak, a u bašti se širi kao korov. Jednom posađen matičnjak raste godinama u vašem dvorištu, samo vodite računa da se ne raširi previše.

8. Kamilica

Ima li jednostavnijeg i ljepšeg cvijeta od kamilice. Ona je simbol čistoće i zdravlja. Mnoge podsjeća na djetinjstvo, upravo zbog čaja koji smo pili. Izuzetno se lako gaji i svaka bašta mora da ima ovu divnu biljku.

9. Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica ne voli previše brižne baštovane. Što manje pazite ovu biljku ona bolje raste. Odlična je u čaju, ali savršena kao dodatak jelima sa mesom. Nezamjenljiva!

10. Nana

Slična matičnjaku, i nana će se raširiti u vašem dvorištu dok trepnete. Savjet iskusnih baštovana je da je sadite u zasebnoj saksiji, žardinjeri ili kanti. Odlična je jer zahtjeva minimum njege, dok daje tako mnogo. Osim čaja, nana je idealna za pravljenja ledenog čaja ili soka tokom ljetnjih mjeseci.

Izvor: stil

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI