Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKompanija iz Ljubuškog počela proizvodnju zaštitnih maski "korona" za višekratnu upotrebu

Kompanija iz Ljubuškog počela proizvodnju zaštitnih maski “korona” za višekratnu upotrebu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U jeku opasnosti od virusa korona najtraženija artikl na tržištu je zaštitna maska.
Zbog velike potražnje u pojedinim zemljama i gradovima, došlo je do nestašice zaštitnih maski koje se većinom uvoze iz Kine, zemlje iz koje je potekao virus corona, Covid-19.
Evropa je shvatila da nije pametno zaštitne maske, koje su za sada jedina zaštita od ovog virusa, uvoziti iz zemlje iz koje je potekao virus, posebno ako se uzme u obzir da je trgovina s Kinom od izbijanja epidemije gotovo u potpunosti obustavljena. Zbog toga pojedine vlade država daju otvorenu podršku svojim proizvođačima zaštitnih maski, te je stoga i američka vlada odlučila da će prednost u nabavi maski dati svojim kompanijama.
Bosna i Hercegovina, kao globalno zanemariva ekonomija, ovisi isključivo o uvozu, pa tako i sve zaštitne maske uvozi iz raznih zemalja.
No, to se sada promijenilo. Tvrtka Arox proizvodnja u Ljubuškom počela je proizvoditi zaštitne maske.
U vrlo kratkom roku, otkad se opasnost od novog virusa prebacila iz Azije u Evropu i zahvatila blisku Italiju, a u zadnjih nekoliko dana su prvi oboljeli registrirani i u Hrvatskoj i BiH, ova tvrtka je kreirala i usvojila proizvodnju zaštitnih maski prema svim važećim standardima. Uvijek i svugdje postoje poduzetnici koji brzo reagiraju na globalna kretanja, a sada smo barem malo sigurniji da nas globalni prekid trgovine, jača epidemija virusa i povećana potražnja za zaštitnim maskama neće isprazniti trgovine i ostaviti nas bez zaštite.
Za razliku od uobičajenih zaštitnih maski, ova maska znakovitog imena Korona se može višekratno koristiti, piše Ljubuški portal.
Univerzalna, višekratna zaštitna maska za zaštitu gornjih dišnih putova od virusa, bakterija, prašine, peludi, smoga, itd. Namijenjena je za medicinsko i bolničko osoblje, ljude osjetljive na zagađeni zrak, osobe koje rade u prašnjavim i zadimljenim prostorima, radnike u građevinarstvu, poljoprivredi, itd.
Izvor: Indikator
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI