Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZumbul - Proljećni vjesnik koji sadimo tokom jeseni

Zumbul – Proljećni vjesnik koji sadimo tokom jeseni

Zumbul sadimo najčešće tokom jeseni. Treba biti na dubini od oko 15 cm. Prilikom sadnje lukovica voditi računa da lijepo legnu, čvrsto utisnite u zemlju kako ne bi ostao vazduh ispod lukovice koji kasnije može uzrokovati truljenje. Zumbul Hyacinthus je lukovičasta biljka iz Male Azije, a poznata je u Evropi još od 16. vijeka.

Razlikuju se dvije osnovne vrste:

  • rimski zumbul ( lat. Hyacinthus orientalis albulus ) koji ima ređe raspoređene cvjetove na dršci, sa intenzivnijim mirisom i može bit u bijeloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji.
  • holandski zumbul ( lat. H.orientalis ) koji ima gusto zbijene cvjetove i može biti u bijeloj, krem, rozoj, crvenoj ili ljubičastoj boji.

Zumbul proljećni vijesnik novog budjenja prirode

Razmak između lukovica bi trebao biti od 15-20 centimetara. Zumbul posaditi na sunčanom mjestu i neka zemlja bude bogata kompostom ili tresetom. Zumbul raste 20-30 cm u visinu, ima tanke duguljaste mesnate listove zelene boje iz koje izlazi debelo stablo sa cvjetovima po njoj. Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba uneti u kuću da se lukovice ne smrznu.

Pročitajte: ZUMBUL – Sadnja, uzgoj, održavanje

Kada se završi cvjetanje i lišće prirodno uvene najbolje je lukovice izvaditi i staviti ih na suvo, hladno i mračno mjesto. Bilo bi najbolje, prekriti ih suvim tresetom ili pjeskom. Ako lukovica ostane na svom mjestu u vrtu, u zemlji neće se smrznuti, ali sljedeće godine cvjetovi joj neće biti toliko bogati. Postoje i lukovice koje su specijalno tretirane kako bi cvjetale u zatvorenom prostoru.

Ima ih već posađenih koje se prodaju u trgovačkim centrima, a ako kupite lukovicu i sami sadite, treba je posaditi tako da joj vrh 1-2 centimetra viri iz zemlje. Treba je držati na svijetlom mjestu i po mogućnosti na hladnom kako bi se cvjetanje produžilo. Umjereno zalivati i ne dozvoliti da se kompost potpuno osuši. Nažalost takve lukovice neće cvjetati sljedeće godine u kući, jer su one posebno tretirane pa je onda najbolje da na jesen budu posađene u vrtu.

Pročitajte: Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za dobru novu sezonu

Kada kupujete lukovice pazite da su tvrde i da nisu nagnječene ili bilo kako drugačije oštećene. Lukovičaste biljke spadaju u najpopularnije cvijetnice u vrtu. Vjerovatno zbog toga što većina cvjeta rano u proljeće, kad ostale biljke još ne otvore ni lisne pupoljke.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...