Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZumbul - Proljećni vjesnik koji sadimo tokom jeseni

Zumbul – Proljećni vjesnik koji sadimo tokom jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zumbul sadimo najčešće tokom jeseni. Treba biti na dubini od oko 15 cm. Prilikom sadnje lukovica voditi računa da lijepo legnu, čvrsto utisnite u zemlju kako ne bi ostao vazduh ispod lukovice koji kasnije može uzrokovati truljenje. Zumbul Hyacinthus je lukovičasta biljka iz Male Azije, a poznata je u Evropi još od 16. vijeka.

Razlikuju se dvije osnovne vrste:

  • rimski zumbul ( lat. Hyacinthus orientalis albulus ) koji ima ređe raspoređene cvjetove na dršci, sa intenzivnijim mirisom i može bit u bijeloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji.
  • holandski zumbul ( lat. H.orientalis ) koji ima gusto zbijene cvjetove i može biti u bijeloj, krem, rozoj, crvenoj ili ljubičastoj boji.

Zumbul proljećni vijesnik novog budjenja prirode

Razmak između lukovica bi trebao biti od 15-20 centimetara. Zumbul posaditi na sunčanom mjestu i neka zemlja bude bogata kompostom ili tresetom. Zumbul raste 20-30 cm u visinu, ima tanke duguljaste mesnate listove zelene boje iz koje izlazi debelo stablo sa cvjetovima po njoj. Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba uneti u kuću da se lukovice ne smrznu.

Pročitajte: ZUMBUL – Sadnja, uzgoj, održavanje

Kada se završi cvjetanje i lišće prirodno uvene najbolje je lukovice izvaditi i staviti ih na suvo, hladno i mračno mjesto. Bilo bi najbolje, prekriti ih suvim tresetom ili pjeskom. Ako lukovica ostane na svom mjestu u vrtu, u zemlji neće se smrznuti, ali sljedeće godine cvjetovi joj neće biti toliko bogati. Postoje i lukovice koje su specijalno tretirane kako bi cvjetale u zatvorenom prostoru.

Ima ih već posađenih koje se prodaju u trgovačkim centrima, a ako kupite lukovicu i sami sadite, treba je posaditi tako da joj vrh 1-2 centimetra viri iz zemlje. Treba je držati na svijetlom mjestu i po mogućnosti na hladnom kako bi se cvjetanje produžilo. Umjereno zalivati i ne dozvoliti da se kompost potpuno osuši. Nažalost takve lukovice neće cvjetati sljedeće godine u kući, jer su one posebno tretirane pa je onda najbolje da na jesen budu posađene u vrtu.

Pročitajte: Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za dobru novu sezonu

Kada kupujete lukovice pazite da su tvrde i da nisu nagnječene ili bilo kako drugačije oštećene. Lukovičaste biljke spadaju u najpopularnije cvijetnice u vrtu. Vjerovatno zbog toga što većina cvjeta rano u proljeće, kad ostale biljke još ne otvore ni lisne pupoljke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI