Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img

ZUMBUL – Sadnja, uzgoj, održavanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zumbul je lukovičasta cvijetnica snažnog mirisa i jakih boja. Donešena je u Evropu sa Bliskog Istoka. Od prvobitne vrste koja je imala plave cvjetove nastalo je stotine novih sorti sa cvjetovima u najrazličitijim bojama, čak i onih sa dvobojnim cvjetovima. Uglavnom se gaje hibridi, poznati kao “holandski zumbuli” kojima je cvast oko 15 cm.

Zumbul cvjeta u proljeće, ali određenom njegom možemo postići da nam cvjet i u toku zime. Kada precvjeta, ako ga posadimo u baštu, sljedeće godine će opet cvjetati.

Zumbul sadimo u plitke posude tako da jedna trećina lukovice iznad zemlje. Ljepše će izgledati ako stavimo 3-4 zumbula zajedno u saksiju. Sadimo ih, u zavisnosti kada hoćemo da nam cvjeta, u jesen ili početkom godine. One lukovice zasađene s jeseni, cvjetaće zimi, a one zasađene u januaru procvjetaće u maju. Zasađene lukovice držimo na tamnom, hladnom i vlažnom mjestu. Čim vrhovi listova izbiju, saksiju stavimo na svjetlo mjesto.

Na početku je potrebna temperatura od 10ºC, kasnije povećavamo na 18ºC. Dok cvjeta, zumbul redovno zalivamo. Rascvjetalim ćemo produžiti vrijeme cvjetanja ako ih noću držimo na hladnom mjestu.

Lukovice zumbula vrlo jednostavno mogu da se gaje i u staklenim vazama. Potrebna je posebno oblikovana vaza (kao na slici ispod) sa širokim grlom koje služi lukovici kao postolje. Vazu napuniti prokuvanom vodom i ubacimo nekoliko komadića drvenog uglja da spriječimo zamućivanje vode i eventualno truljenje. Lukovice postavimo na postolje, tako da između visine vode i donjeg dijela lukovice ostane mali razmak, tako da lukovica ne bude uronjena u vodu. Vremenom će nešto vode ispariti, pa ćemo dodati odstojalu, prokuvanu vodu.

Vazu držimo na tamnom i hladnom mjestu gdje temperatura ne prelazi 10ºC, sve dok dugačko korijenje ne ispuni vazu. Dobro zakorijenjenu lukovicu prebacujemo na toplije mjesto, ali izdanke prekrivamo neprovidnim papirom ili nečim drugim, sve dok ga cvjetni izdanak rastom ne podigne.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Nekoliko savjeta za bolji uzgoj ALOE VERE

Narcis – Da biste se ovom cvijetu divili i sljedeće godine slijedite ove savjete

Rajska ptica – Cvijet neobičnog izgleda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI