Utorak, 28 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZnate li kako izgleda kalendar dozrijevanja voća?

Znate li kako izgleda kalendar dozrijevanja voća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prema nekim anketama tek svaka deseta osoba zna kada je sezona dozrijevanja voća pa je stoga vrlo važno da ponovimo kako izgleda kalendar dozrijevanja voća.

Već nam je poznato da je najbolji i najsigurniji način kako izbjeći voće iz sumnjivih izvora znati kako izgleda kalendar dozrijevanja voća u kraju u kojem živite. Mnoge vrste voća nam dolaze iz uvoza, uzgojene su u plastenicima, a mnoge vrste  su i GMO. Jedini savjet u borbi protiv nezdravih namirnica je da uvijek kupujete i konzumirate one sezonske, odnosno ono povrće i voće koje u kraju u kojem se nalazite sazrijeva u određeno vrijeme godine.

Za svaku vrstu i sortu voća i povrća karakteristični su procesi rasta, zrenja i dozrijevanja. To su različite faze u razvoju plodova, a u svakoj od njih se odvijaju određeni procesi koji se različito manifestiraju na svojstva voća i povrća.

Pročitajte još: Kako da sačuvate voće i povrće od truljenja

Kako u supermarketima možemo tokom cijele godine kupiti većinu voća i povrća tako sve manje ljudi zna koje voće i povrće je karakteristično za pojedino godišnje razdoblje.

Stoga evo kako izgleda kalendar dozrijevanja voća za veći dio regije Balkanskog poluostrva.

U maju dozrijevaju: jagode i trešnja.

Jun: jabuka, trešnja, višnja, breskva, marelica, nektarina, jagode, lubenica.

Jul: smokva, jabuka, kruška, trešnja, višnja, breskva, nektarina, marelica, bobičasto voće, lubenica, grožđe, šljiva, dinja.

Avgust:  smokva, jabuka, šljiva, kruška, breskva, marelica, bobičasto voće, lubenica, grožđe, lješnjak, limun, dinja.

Septembar:  jabuka, šljiva, kruška, grožđe, dunja, mandarina, kesten, orah, lješnjak, limun, nar.

Oktobar: kruška, jabuka, dunja, mandarina, kesten, orah, lješnjak, limun, nar.

Napomena: Kalendar dozrijevanja voća u na ovom području ne uključuje zimske mjesece od novembra – maja, oni su izostavljeni, a u  to vrijeme sezona je zimnice pripremljene od voća i povrća (voćnih pripravaka poput džema i pekmeza…) te voća koje je prikladno uskladišteno nakon berbe.

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI