Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaZnačaj stajnjaka za uzgoj i kvalitet povrća

Značaj stajnjaka za uzgoj i kvalitet povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Značaj stajnjaka za povrtarske kulture – Proizvodnji povrća se poklanja velika pažnja, kako zbog dobijanja što većih prinosa tako i prinosa visokog kvaliteta.

Povrtarske kulture zahtjevaju plodno zemljište i imaju velike zahtjeve za hranjivim materijama, tako da se njihovo đubrenje razlikuje od đubrenja drugih kultura. Slabo razvijen korijenov sistem, brz porast i kratka vegetacija, visok prinos sa jedinice površine, kao i navodnjavanje iziskuju obilno đubrenje organskim i mineralnim đubrivima.

Načini za unošenje stajnjaka u zemljište kod povrtarskih biljaka

Stajnjak ima izuzetan značaj, prije svega obezbjeđuje biljke elementima neophodnim za njihov rast i razviće, popravlja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta. Za stajnjak se obično kaže da je potpuno đubrivo, za razliku od vještačkih koja su dopunska.

Đubrenjem stajnjakom, zemljištu se vraćaju hranjivi sastojci odneseni žetvom i berbom. Nedostatak stajnjaka može se nadoknaditi mineralnim đubrivima, ali struktura zemljišta ne može. Stajnjak sadrži u sebi mikroorganizme koji razlažu sastojke zemljišta i čine ih pristupačnim biljci. Utiče i na stvaranje granulisanog sastava zemljišta, koje je najpogodnije za obradu. Veoma je važno da protekne što kraće vrijeme od vremena utovara, transporta do rasturanja i zaoravanja. Kvalitet stajnjaka zavisi od vrste i starosne dobi životinja.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Stajnjak ili mineralna đubriva – Šta je efikasnije?

Preporuke stručnjaka kako najbolje čuvati stajnjak

Kompost, stajnjak ili nešto treće – 4 načina da poboljšate zemljište u bašti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI