Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaZlatna mara - Suzbijanje štetočine koja sve više prijeti!

Zlatna mara – Suzbijanje štetočine koja sve više prijeti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zlatna mara (Cetonia aurata L.) je insekt kornjaš iz porodice truležara (Scarabaeidae). Tijelo im je široko, pljosnato i sjajno, dugo 1,5- 2 cm, zlatnozelene boje na gornjoj strani, donji dio je bakrenocrven. Pokrilje je prekriveno nepravilnim, bijelim, malo udubljenim mrljama, scutellum im je usko trokutast. Glava je mala.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u cijeloj Evropi izuzev krajnjeg sjevera, u sjevernoj i srednjoj Aziji. Staništa su joj livade, vrtovi, rubovi šuma, od nizina do pretplaninskih područja.

https://www.instagram.com/p/B-6rB_DAACN/

Razmnožavanje i prehrana

Ženka polaže 6-40 jajašca u trulo drvo, često u panjeve listopadnog drveća nakon čega umre. Larve su žućkastobijele, u obliku slova C, duge do 5 cm, glava im je smeđa, imaju tri para kratkih nogu no kreću se na leđima pomoću dlaka. Zakukulje se nakon godinu dana u kukuljicu od zemlje i truleži. Odrasle jedinke možemo vidjeti za vrijeme sunčanog vremena od maja do avgusta na cvjetovima biljaka iz porodice štitarki (Apiaceae), abdovini (Sambucus ebulus) itd. Aktivni su danju, hrane se nježnim dijelovima biljaka i sokovima iz napuklih stabljika; listovima ruža i bazge, cvjetovima i pupoljcima osjaka, gloga, već spomenutih štitarki…

Naime, osim ovih biljaka zlatne mare napadaju i smokve, breskve, mandarine, jabuke, kruške i druge voćke kad su plodovi u fazi zriobe.

Štete su znatne pa sve više voćara traži pomoć od stručnjaka.

Suzbijanje

Jedan od načina suzbijanja je postavljanje većeg broja lovki. Specijalizirana lovka za zlatne mare je CSALOMON VAR b3k, iako se ona može i samostalno izraditi od plastične boce.

Evo i kako: “Boca se izbuši rupama prema unutra, promjera 1-2 cm, a u bocu se ulije malo slatkaste tekućine, octa /sirćeta i ubaci pokoji prezreli plod. U manjim nasadima optimalno bi bilo postaviti po jednu lovku na svako stablo, dok je u većim nasadima dokazan broj od cca 16-20 lovki/ha koji štetu može držati ispod cca 5%. Lovke je potrebno postaviti početkom zriobe prvih plodova određene sorte“.

PROČITAJTE:

8 domaćih insekticida koje možete napraviti kod kuće

Kako da prepoznate koji insekti vam napadaju biljke?

Insekticidi – opasnost za ljude i životnu sredinu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI