Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljaka8 domaćih insekticida koje možete napraviti kod kuće

8 domaćih insekticida koje možete napraviti kod kuće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovih 8 prirodnih „uradi sam“ insekticida su izuzetno efikasni i pomoći će vam da izbjegnete hemiju i zaštitite svoje biljke, bezbjedni su i nećete otrovati sebe ni svoju porodicu.

1. Sprej od ulja

Domaći insekticid napravljen od biljnog ulja pomješanog sa blagim sapunom može imati pogubno dejstvo na određene problematične insekte, kao što su lisne vaši, trips, grinje, krpelji… Da biste napravili ovaj sprej pomešajte 1 šolju biljnog ulja sa 1 kašikom sapuna (dobro zatvorite i protresite), a zatim kad ste spremni za nanošenje, dodajte 2 kašike mješavine uljanog spreja na 1 litar vode, dobro protresite i prskajte direktno po površinama biljaka koje su zahvaćene štetočinama. Ulje pokriva tijela insekata, efikasno ih guši, jer blokira pore kroz koje dišu.

2. Sprej od sapuna

Vrlo sličan domaćem spreju od ulja koji je takođe efikasan za suzbijanje grinja, lisnih vaši, buba i drugih malih gladnih insekata. Da biste napravili osnovni insekticid, pomješajte 1 1/2 kašike blagog tečnog sapuna sa 1 litar vode i prskajte smješu direktno na zaražene površine biljaka. Insekticid od sapuna djeluje na sličan način kao pesticid od ulja, i može se primjeniti po potrebi (NE upotrebljavati ga tokom vrelog sunčanog dijela dana, već uveče ili rano ujutru).

3. Nim drvo – Insekticid od nim ulja

Nim drvo – Poznato je kao drvo “neem tree” koje odbija komarce. Pripada fam. Meliaceae, kao i Melia azedarah, dekorativno drvo, koje raste na jadranskom priobalju. Ulje izvučeno iz sjemenki drveta neema je snažan prirodni insekticid, sposoban da poremeti životni ciklus insekata u svim fazama (odrasla osoba, larve i jaje), što ga čini odličnim resursom za organsko baštovanstvo.

Ulje Nima djeluje kao hormonski razarač za insekte koji se hrane lišćem i drugim dijelovima biljke. Ulje Nima je biorazgradivo i neotrovno je za kućne ljubimce, ptice, ribe i drugu divljinu, a efikasno je protiv raznih uobičajenih štetočina u vrtu, kao i prirodni fungicid koji se može boriti protiv plijesni i drugih gljivičnih infekcija na biljkama. Može se naći u mnogim prodavnicama zdrave hrane i bio marketima. Da biste koristili nimovo ulje kao insekticid, slijedite uputstva na bočici ili počnite sa osnovnom mješavinom 2 čajne kašike nim ulja i 1 kašičice blagog tečnog sapuna dobro pomiješanog sa 1 litar vode, a zatim prskati po pogođenom bilju. Nimovo ulje se takođe može koristiti preventivno prskanjem lišća biljaka koje su štetnici često pustošili, prije nego što se zapravo zaraze prenosi Treehugger.

4. Dijatomejska zemlja kao prirodni pesticid

Dijatomejska zemlja ima brojne namjene u kući i oko nje, a djelovanje kao prirodni insekticid samo je jedno od njih. Kako koristiti dijatomejsku zemlju pročitajte u članku Riješite se štetočina u vašem vrtu pomoću DIJATOMEJSKE ZEMLJE.

Dijatomejska zemlja je često dostupna u poljo apotekama, mada mnogo puta samo u velikim vrećama, tako da ako imate malo dvorište, razmislite o tome da je podijelite sa komšijom.

5. Češnjak kao insekticid

Češnjak je poznat po svojoj oštroj aromi koja je nekima prijatna, a drugima odbojna, a upravo ovaj snažni miris dolazi u igru kada se koristi kao prirodni insekticid. Kako napraviti sprej od luka pročitajte u tekstu Sprej od luka i bibera – najlakši recept za suzbijanje insekata

6. Sprej od čili paprike

Slično spreju od bijelog luka, sprej od čili paprike je odličan domaći prirodni odbijač insekata koji se može koristiti za razne štetočine. Čili sprej se može napraviti ili od sveže ljute paprike ili čilija u prahu. Da biste napravili osnovni čile sprej od praha, pomješajte 1 kašiku čilija u prahu sa 1 litrom vode i nekoliko kapi blago tečnog sapuna.

Ova mješavina se koristi na lišću pogođenih biljaka. Da biste napravili čili sprej od svježih čili paprika, pomješajte ili pirjanite 1/2 šolje paprike sa 1 šoljicom vode, a zatim dodajte 1l vode i prokuvajte. Ostavite da stoji dok se ohladi, a zatim procijedite čili materijal, dodajte nekoliko kapi tečnog sapuna i prskajte po želji.

Oprez: ljuta paprika može biti veoma opasna i za ljude, zato obavezno nosite rukavice dok rukujete ovim preparatom,a i držite ga dalje od očiju, nosa i usta.

7. “Sve u jednom” – Svi prirodni repelenti u jednom spreju

Da biste ga napravili ovaj insekticid, potreno vam je: izgnječena cijela glavica bijelog luka, 1 mali luk, 1 čajna kašika kajenskog bibera u prahu i ostavite da se krčka sat vremena. Procijedite smjesu i dodajte 1 kašiku tečnog sapuna i dobro izmešajte. Da biste naneli ovaj domaći insekticid, prskajte ga na gornju površinu listova, kao i na donju stranu, a ostatak čuvajte u hladnjaku do nedelju dana, ako je potrebno.

8. List paradajza kao prirodni insekticid

Da biste napravili sprej od lista paradajza pročitajte članak Sprej od listova paradajza – prirodna zaštita od lisnih vaši.

Navedeni domaći recepti trebalo bi da vam daju dobru osnovu za stvaranje sopstvene verzije. Čini se da svaki vrtlar ima svoju posebnu mješavinu i omjer sastojaka, tako da ćete ove recepte modifikovati tako da najbolje odgovaraju vašoj borbi protiv insekata.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI