Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoDa li ste čuli za ljekovito ležanje na košnicama?

Da li ste čuli za ljekovito ležanje na košnicama?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ivan Milić iz Kadine luke se bavi pčelarstvom više od decenije. Od prve košnice do danas usavršio je tehniku proizvodnje meda, ali i na koje sve načine može da bude ljekovit.

Ivan je u svom domaćinstvu napravio poseban terapeutski krevet na košnicama.

„To je ležaljka iznad košnica. Kada se leži iznad pčela oko 60 minuta to postaje ljekovito. Pojačava cirkulaciju, reguliše krvni pritisak, otklanja bolove u mišićima u leđima, zglobovima… Kada ležite dva sata, subjektivni osećaj je da ste tako proveli i 10 sati“, rekao je Ivan Milić, pčelar iz Kadine Luke.

Najbolje je ležati na košnicama u toku paše jer su pčele tada najaktivnije. U toku godine domaćinstvo Milića zbog ovog ležaja posjeti i više od 20 ljudi, kojima on omogući da besplatno uživaju u ovoj vrsti terapije.

Prethodna godina je bila povoljna za pčele u njegovom kraju. Imao je preko 600 kilograma poslije bagremove i livadske paše. A mi smo ga pitali kako da prilikom kupovine meda prepoznamo da li je pravi?

„Kada uzmemo med kašičicom, obično drvenom, on mora da se ravnomerno sliva, ne smije da kaplje, nit meda mora biti neprekidna, zatim teško se i skida sa kašičice, kao da ima nekakv lijepak i pored toga ne bi smio da se rastvara brzo u vodi ili da je boji“, objašnjava Ivan.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Liječenje pčelinjim ubodom – Apiterapija /VIDEO/

Ideju za biznis dobila nakon ujeda pčele: Danas je njen proizvod u radnjama širom svijeta

Od divlje loze i pruća plete košnice za pčele

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI