Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŽen-šen: Biljka koja pomaže kod mnogih bolesti

Žen-šen: Biljka koja pomaže kod mnogih bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žen-šen je rasprostranjen u istočnim i centralnim djelovima Azije gdje ga nazivaju čudotvornim korijenom. Korijen žen-šena je cilindrican, tako da oblikom podsjeca na tijelo covjeka. Neki ljudi su ceo svoj život posvetili traženju čudotvornog korijena koji što više liči na ljudsko tijelo, jer se vjeruje da mu je tada i ljekovita moć veća.

Kineska medicina i žen-šen

Kineska medicina vjekovima ovu biljku smatraja čudotvornom. Razne vrste žen-šena, koje se danas mogu naći u širokoj prodaji, potiču iz Koreje, Kine, Amerike i Sibira, a sve su porijeklom iz porodice Araliacea. Celokupno iskustvo vezano uz ovu biljku govori da ona podstiče mentalnu i fizičku snagu i sposobnost, pa sveukupno blagotvorno djeluje na ljudski organizam.

U Kini žen-šen ima dugu tradiciju primjene, a nekad je samo car smeo da ga koristi. Primjenjivan je za povećanje fizičke i mentalne sposobnosti. Utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i smanjuje loš holesterol. Žen-šen povećava izdržljivost, smanjuje umor i pokreće korišćenje rezervi energije. Naziv panax je grčkog porekla i znači “liječi sve” (grč. pan- sve, akeomai-lečim).

Žen-šen znači čovječiji koren, jer sam koren biljke koji se koristi za liječenje podsjeća na ljudsku figuru.

Za šta je dobar žen-šen

Primenjuje se i kod nesanice, hroničnog umora i depresivnih stanja. Efikasan je u slučaju slabokrvnosti, upalnih procesa u zglobovima – artritis, cirkulacijskih poremećaja, impotencija. Žen-šen sprječava povećanje nivoa šećera u krvi. Svojim uticajem na žljezde s unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlezde) pomaže u boljem iskorišćavanju vitamina i mineralnih materija u organizmu. Ovo je značajno kod osoba koje se nepravilno hrane (brza hrana, bez kuvanog jela).

Žen-šen ima sposobnost da povećava psihofizičku izdržljivost, utiče na moždanu aktivnost i stimuliše lučenje adrenalina. Koriste ga studenti, sportisti, zaposleni, biznismeni, tj. svi oni koji su izloženi stanju pojačanog stresa, rade pod pritiskom, moraju da ispoštuju rokove, nemaju dobro usklađene periode rada i odmora. Utvrđeno je da žen-šen 1,5-2 puta povećava radnu sposobnost u stanjima tjelesne i umne iscrpljenosti. Ima svojstva da poboljšava cirkulaciju pa se korisiti za otklanjanje muške impotencije, a bolji efekat se postiže ako se koristi duži period.

Utiče na poboljšanje plućne funkcije, čime se povećava koncentracija kiseonika u tkivima i smanjuje nastanak mliječne kiseline, koja dovodi do osjećaja umora. Žen-šen, kao i druge adaptogene, ne treba uzimati stalno već samo u neophodnim stanjima. Pod njegovim uticajem broj grešaka koje prave daktilografi prilikom kucanja smanjuje se čak dva puta.

Naučna istraživanja ukazuju da žen-šen može smanjiti nivo šećera u krvi kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2, ukoliko se konzumira prije i poslije obroka. Dalja istraživanja su potrebna da bi se ispitali dugotrajni efekti njegove upotrebe u cilju regulacije šećera u krvi. Neka istraživanja ukazuju na stimulaciju imunog sistema žen-šenom, ali su dalja ispitivanja potrebna da bi se doneo jasan zaključak.

PROČITAJTE:

Biljka bunika djelovanje i upotreba – Evo šta bi trebalo da znate o ovoj biljci

Čaj od lista aronije – Priprema i uticaj na zdravlje

Ljekovitost kantariona

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI