Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZeleni pijesak – organsko đubrivo koje čini čuda u bašti

Zeleni pijesak – organsko đubrivo koje čini čuda u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada je baštu potrebno obogatiti hranljivim materijama, popraviti kvalitet zemljišta i nahraniti biljke, na raspolaganju je nekoliko opcija gotovih prirodnih đubriva. Jedno od najboljih je zeleni pijesak.

Zeleni pijesak je organsko đubrivo koje sadrži depozite minerala koji su nekada bili dio okeanskog dna.  Sastoji se od morske potaše, silicijum dioksida, magnezijuma, kreča, fosforne kiseline, gvožđe oksida i oko 30 drugih minerala u tragovima.

Odnos azota-fosfora-kalijuma (NPK) je otprilike 0-0-3, što praktično znači da je odličan izvor kalijuma koji je važan osnovni element za ukupno zdravlje biljaka i njihovu otpornost na bolesti.

Postoje mnoge prednosti upotrebe zelenog pijeska. Koristi se kao regenerator tvrdog zemljišta, popravljajući mu strukturu i sadržaj hranljivih materija. Pjeskovito zemljište, takođe, može da ima koristi od zelenog pijeska jer može da mu poveća kapacitet zadržavanja vlage. Pored navedenog, zeleni pijesak pomaže boljem razvoju korijena biljaka, poboljšava cjelokupno zdravlje biljaka, itd.

Kako se koristi zeleni pijesak?

Ovo prirodno đubrivo nije rastvorljivo u vodi i zato se rasipa po tlu. Nanosi se u rano proljeće. Nije toksično za ljude i životinje i, ono što je jako važno, nije štetno za sve važne mikroorganizme i crve u baštenskoj zemlji.

Iako zvuči kao revolucionarno otkriće, zeleni pijesak, zapravo, nije ništa novo. Riječ je o jednom od najboljih sertifikovanih organskih izvora kalijuma. Postoji već decenijama i veoma je popularan kod profesionalnih baštovana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI