Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciZašto treba imati mačku kao kućnog ljubimca

Zašto treba imati mačku kao kućnog ljubimca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iznosimo šest lijepih razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti mačku kao kućnog ljubimca. Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi često imaju predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresovanim, pa čak i grubim sustanarima. Međutim, daleko je to od istine.

Ove čarobne krznene ljepotice mogu biti savršene ljubimice za svakoga, one koji puno rade pa nemaju vremena brinuti se puno od životinje do porodice sa djecom. Donosimo šest razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti da nabavite macu.

Mace prepoznaju kada je vlasnik tužan i tješe ga

Mačka pomoću svog sedmog čula može osjetiti kada je njen vlasnik tužan, tjeskoban, depresivan, kad ga je strah i slično. Tada reaguje tako da pojača svoje komunikacijske signale, na primjer tako da se snažnije mazi o njega ili da glasno mjauče. Ta mačja reakcija deluje utiješno na vlasnika jer on zna da je neko primijetio da se ne osjeća dobro i da pokazuje brigu za njegovu dobrobit.

Neće vam zamjeriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi veoma društvena bića i uvijek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čovjeku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom sa mačkom, ona će to prepoznati pa će i sama pokazivati da se želi više maziti, sjediti sa njim ili jednostavno biti u istoj prostoriji. Ako pak čovjeku nije potrebna tolika interakcija sa ljubimicom, ona ga neće gnjaviti, nego će se bez tzv. prigovaranja povući u svoj ugao sobe ili na ležaj pa vlasniku neće to zamjeriti.

Uče djete vrijednostima saosećanja i blagosti

Kod većine pasa u naravi je da vole kad gnjavite i lovite, podnose umerenu grubost. Mačke sa druge strane to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobjeći i zaustaviti interakciju sa čovjekom. Na taj način dete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtjevaju pažljivije, nježnije ophođenje, kao što su mace.

Ekspresno nauče pravilno obavljati nuždu

Jedna od velikih prednosti saživota sa mačkom jeste ta da nije potrebno šetati je kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu sa pijeskom i ona će vrlo brzo naučiti da je to mjesto na koje ide obavljati nuždu, bilo da imate malo mače ili odraslu mačku koju ste našli napuštenu. Sve što vi morate uraditi jeste redovno čistiti pijesak i stavljati svjež.

Čisti su ljubimci

Mačke su savršeni ljubimci za čistunce. Veoma vole čistoću pa se peru od glave do šape i do nekoliko puta na dnevno. Zavisno od vrste mačke, potrebno ju je povremeno četkati.

Grijaće vas i tokom najoštrijih zima

Maca sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate – i osjećaćete se kao da ste u najudobnijem raju. Vole i spavati sa svojim vlasnikom i tako se međusobno grijati. Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može sniziti krvni pritisak i smanjiti stres, istog trena stisnućete se uz svoju mekanu krznenu ljepoticu.

Izvor: petmagazine.rs

PROČITAJTE:

Mačka je pravi lijek za čovjeka: 7 bolesti koje samo ona može da izliječi!

Najveće žrtve predrasuda: 5 zanimljivosti o crnim mačkama

Provjerite koji je savršeni ljubimac za vaš horoskopski znak

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI