Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako zaštititi mlada stabala kajsije od izmrzavanja

Kako zaštititi mlada stabala kajsije od izmrzavanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedan od faktora koji utiču na sušenje stabala kajsije, svakako je i uticaj niskih temperatura u toku zimskog i proljećnog perioda.

Kako bi se spriječilo prevremeno sušenje već zasađenih nisko kalemljenih stabala kajsije u zimskom periodu (novembar-januar), potrebno je omotati debla (od zemlje do ramenih grana) papirnim omotačem. Najbolje je ako se koristi višeslojni papir od starih vreća.

Za omotavanje stabala nikako ne koristiti folije od plastike jer izazivaju kondenzaciju koja može da izazove kontra efekat. Stabla bi trebalo da budu omotana sve dok ne prođe opasnost od poznih proljećnih mrazeva (početak maja). Posle toga skinuti omote i tako ostaviti debla do sljedeće jeseni.

Ovu operaciju ponavljati svake godine sve dok se na deblu ne formira dovoljno debeli plutasti sloj kore koji će kao izolaor preuzeti ulogu zaštite od proljećnog drvenog zagrijevanja i noćnog hlađenja prizemnog djela debla.

Omotavanje stabla ima dvostruku ulogu, pored zaštite od mraza – omotavanje stabla služi i kao zaštita od glodara i divljači. Nisko kalemljena stabla kajsije, ako prežive mladalački period i formiraju zaštitni plutasti sloj kore, mogu doživjeti duboku starost kao i visoko kalemljene sa deblom od šljive.

Izvor: dipl. inž. Živomir Nikolić, PSSS Kruševac

PROČITAJTE:

Šta se radi u voćnjaku u novembru? – Prihrana, rezidba, obrada, zaštita

Preporuke za rezidbu smokve

Evo koje sve voće možete da kalemite

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI