Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto se ne preporučuje rezanje krtola krompira prije sadnje?

Zašto se ne preporučuje rezanje krtola krompira prije sadnje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba se obavlja posebnim noževima koji se nakon svakog reza trebaju utopiti u formalin da bi na taj način spriječili širenje određenih bolesti i virusa koji se prenose rezanjem. Veličina gomolja koji se reže ne bi trebala biti manja od 40 g zbog ranih proljetnih mrazeva koji znaju, kao što kažu proizvođači, odnijeti mlade krompire i onda novi izdanak u gredici nema dostatno primarnoga hranidbenog medija i ne može se ponovno regenerisati.

Kako pravilno obaviti rezanje krtole krompira?

rezanje krtola krompira
A man cuts the potato tuber into pieces before planting

Rezanjem nastaje velika povreda gomolja i rez je idealno mjesto za napad bakterija i gljiva koji u lošim uslovima sadnje mogu prouzrokovati propadanje gomolja. Zato se sjeme krompira reže do 15 dana prije sadnje da bi se u tom razdoblju mogao stvoriti kalus koji štiti krtole od ulaska bolesti. Izrezani gomolji ili krotole krompira ne smiju dugo stajati zato što dijelovi gomolja, odnosno „pilja“ gubi vodu i dolazi do dehidracije pilje zbog nedostatka vode i kao takva brzo propada. Stoga, rezani krompir treba što prije smjestiti u uslove koji će omogućiti stvaranje zaštitnog sloja upravo na tim prerezanim dijelovima gomolja. Jer kada se stvori taj zaštitni sloj ili kalus i sjeme će biti puno sigurnije, odnosno, spremnije za sadnju. Inače, kako bi potakli tvorbu kalusa, krompir trebamo što prije nakon rezidbe smjestiti u prostoriju gdje se temperatura kreće od 14 do 16 °C i relativna vlaga zraka od 80 do 90%.

Pročitajte: Uzgoj krompira bez obrade tla – pod slamom ili sijenom

Sa stručnog gledišta, rezidba krtola se ne preporučuje jer uvijek postoji mogućnost od prenošenja virusnih oboljenja. Zato je uporaba cijelih krtola svakako najbolja ali i najskuplja jer zahtijeva i veći utrošak sjemena po jedinici površine. S druge strane, praksa je pokazala opravdanost rezidbe, ali provedene uz poštivanje navedenih pravila počevši od momenta rezidbe pa sve do čuvanja tako pripremljenog sjemena do sadnje. Istina je i da se svježe izrezane krtole mogu odmah saditi, ali samo u dovoljno zagrijano tlo. Ako takve gomolje posadimo u hladno i vlažno tlo, dolazi do njihovog brzog propadanja što će se manifestirati praznim mjestima na parceli.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI