Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZašto se kod ŠLJIVA javljaju KAPLJICE smole?

Zašto se kod ŠLJIVA javljaju KAPLJICE smole?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljiva je voćna vrsta koju tokom rasta i razvoj prati niz ratličitih bolesti kao što su plamenjača, monilioza, plum plox virus – šarka šljive ali i mnoge štetočine odnosno insekti i grinje.

Mnogi od vas su primijetili da šljiva u fazi sazrijevanja ispušta neobičnu ljepljivu smolu.

Krivac za ovu pojavu jeste upravo i jedna od najznačajnijih štetočina šljive – Šljivin smotavac (Cydia funebrana)

Smola se javlja na mjestu ubušenja larve smotavca u plod šljive.

Šljivin smotavac predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina šljive. Najštetniji stadijum pomenute štetočine šljive je larva, koja nanosi ogromne štete u uslovima prenamnoženosti, do kojih ne rijetko dolazi u povoljnim klimatskim uslovima.

Leptiri i larve

Leptiri I generacije polažu jaja u mlade plodove posle precvjetavanja, kada plodovi dostignu veličini koštice trešnje. Mlada larva po napuštanju jajnog horiona luta po plodu, a zatim se ubušuje u njegovu unutašnjost. Šljiva prestaje da raste i dobija ljubičastu boju i opada dok su larve u njemu još male. Na mjestu ubušenja javlja se kapljica smole.

U jedan plod može da se ubuši više larvi. Larve često oštećuju i košticu u mladom plodu, a rupe oko koštice pune svojim izmetom. Let leptira II generacije počinje sredinom jula, jaja polaže u plodove u zrenju, dok su plodovi i dalje zeleni, ali na one plodove koji su dostigli maksimalnu krupnoću. Ispilele larve se ubušuju u plod i hrane se mesom ploda, kada završe svoj razvoj napuštaju oštećene plodove koji otpadaju na zemlju ili ostaju na stablu. Najveće štete uzrokuju gusjenice II generacije.

Životni ciklus

Ima tri generacije godišnje. Štetočina prezimljava kao odrasla larva u kokonu u kori nižih grana i stabla ili na biljnom supstratu na površini zemlje. Metamorfoza u lutku nastaje u rano proljeće, obično već krajem marta, a leptiri izleću u aprilu, maju, pa čak i početkom juna. Leptiri prezimljavajuće generacije polažu jaja u mlade plodove 3-4 nedelje poslije precvjetavanja. Ovipozicija se događa po toplom i tihom vremenu, bez vjetra. Ženka položi prosječno od 40-50 jaja. Nakon piljenja larve se ubušuju u plod i hrane se mesom ploda u okolini sjemenke, pri čemu se u jedan plod može ubušiti više larvi. Nakon 4-5 nedelja larva dostiže svoj potpun razvoj, te nakon toga napušta plod i odlazi u pukotine kore pri osnovi debla ili u biljni supstrat na površini zemlje radi ulutkavanja. Faza lutke traje 10-13 dana.

Let leptira prve letnje generacije počinje od kraja juna, a jaja polažu na plodove u zrenju. Maksimum leta je od početka do sredine jula. Let leptira druge letnje generacije traje od početka avgusta do sredine septembra. Letnje generacije se preklapaju. Inkubacija jaja traje 6-11 dana, potom izlazi larva koja se uvlači u plod. Larve se hrane mesom ploda i posle 20-24 dana dostižu svoj pun razvoj, a potom napuštaju oštećene plodove i odlaze ispod kore drveta gde ispredaju kokon za prezimljavanje.

Suzbijanje:

Vrši se u periodu od završetka embrionalnog razvoja do ubušivanja gusjenica (od kraja maja do kraja juna) sa obaveznim ponavljanjem tretiranja  insekticidima u vremenskim razmacima koji zavise od rezidualnog dejstva primenjenih preparata zbog preklapanja generacija.

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI