Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlamenjača šljive smanjuje kvalitet i prinos na jesen

Plamenjača šljive smanjuje kvalitet i prinos na jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača šljive – Gljiva Polystigma rubrum izaziva plamenjaču šljive i može dovesti do defolijacije i slabljenja vitalnosti voćaka. Mladari teško zdrvenjavaju pa su podložni izmrzavanju tokom zime. Obrazovanje cvjetnih pupoljaka je slabije što utiče na prinos u narednoj godini. Plodovi su sitni, lošeg ukusa, često opadaju. Posebno je osjetljiva Požegača.

Patogen se održava u zaraženom i opalom lišću gde formira peritecije sa askusima i askosporama koje i ostvaruju primarnu infekciju mladog lišća u proljeće. Ovo je saprofitna faza u razvoju ovog patogena. Parazitna faza je za vrijeme vegetacije i tada se obrazuju piknidi sa piknosporama, ali piknospore ne mogu da ostvare infekciju, pa sekundarnih infekcija nema. Kritičan period za ostvarivanje infekcije nastaje sa početkom listanja, pa dve do tri nedelje od precvjetavanja. Povoljni uslovi su temperatura preko 10 C, uz vlaženje lista najmanje jedan sat.

Plamenjača šljive smanjuje kvalitet i prinos

Simptomi se javljaju samo na listovima. Pjege koje se formiraju, eliptične su ili okrugle, različite veličine. Međusobno se spajaju, pa nekada bude zahvaćena gotovo cijela površina lista. Boja pjega se mijenja od žućkaste u početku, preko narandžaste do crvene na kraju. One su sa lica lista malo ispupčene, a udubljene na naličju lista. Jače obolelo lišće može prevremeno opasti u avgustu ili početkom septembra.

Hemijski tretman se obavlja po precvjetavanju. Naredni tretman se obavlja za 7 do 14 dana. Koriste se preparat na bazi ditokarbamata. Skupljanjem i uništavanjem opalog lišća smanjuje se infektivni potencijal patogena.

Autor: Bojana Karapandžić, dipl. inž. polj.
psss.rs

PIS VOJVODINA SAVETUJE

U cilju zaštite tek formirane lisne mase od prouzrokovača plamenjače šljive (Polystigma rubrum) i šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), proizvođačima se preporučuje primjena nekog od fungicida:

Mankogal 80, Dithane M45 (a.m.mankozeb) 0,2-0,25%.

Tretman se preporučuje samo u zasadima koji su u fazi precvjetavanja. Upotreba insekticida u fazi cvjetanja je zabranjena.

PROČITAJTE:

Zaštita šljive – Šljivin smotavac

Zaštita šljive u fazi početka cvjetanja

Cvjetanje šljive je u toku, zaštita je neophodna

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI