Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZašto ne bi trebalo opet pojesti bananu?

Zašto ne bi trebalo opet pojesti bananu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Banane su superhrana sa puno zdravih blagodati. Ali, naučno je dokazano da one mogu biti i teške za probavu.

Takođe, na mnogim propisanim lijekovima strogo je zabranjeno uzimanje banana u vašoj svakodnevnoj ishrani. A alergije koje bi banane mogle prouzrokovati zaista su ozbiljne.

Takođe, ako zaista gledate šta jedete, možda biste poželjeli pojesti jabuku ili nešto drugo, jer banane imaju mnogo više kalorija nego drugo voće.

Banane su na srednjoj razini glikemijskog indeksa – što zaista nije dobro ako ste dijabetičar. Pokušajte ih izbjegavati jer jedna banana može značiti da imate dovoljno šećera za dan.

Kalijum koji je dobar za vaše srce i cirkulaciju sadržan je u banani. Ali ako pojedete previše, razina kalijuma povećala bi se, uzrokujući hiperkalemiju. To dovodi do nepravilnog rada srca, slabosti u vašim mišićima, privremene paralize u odvojenim djelovima tijela itd.

Triptofan, prisutan i u bananama, usporava vaš mentalni proces, kao i vrijeme za vaše reakcije. Plus, magnezijum u banani oslobađa vaše mišiće. Zato nikada ne biste trebali jesti bananu za doručak, jer ćete se osjećati pospano iako ste upravo pili jutarnju kafu

Banane su takođe bogate B vitaminima. Ali ako uzmete previše vitamina B6, možete i malo oštetiti živce. Ali, ne biste trebali brinuti da će se to dogoditi samo što jedete banane, ako uzimate neke suplemente koji sadrže vitamin B6, onda ih ne kombinirajte s bananama u svakodnevnoj prehrani

Proteini koje banana sadrži veoma su slični prirodnom lateksu, a ako ste osjetljivi ili alergični na lateks, ne biste trebali jesti ni banane.

Iako je banana vrlo glatka i bebe je mogu lako progutati, može biti loše za njihova osjetljiva crijeva jer je treba više procesuirati.

Na kraju ovog teksta dijelimo s vama listu klasa lijekova koje ne želite miješati sa bananama. Spisak preuzima FDA

Oksazolidinski antibakterijski lijekovi i banane mogu opasno povećati krvni pritisak.

Diuretici vam pomažu u uklanjanju vode, natrijuma i hlorida iz tijela miješanje sa bananama može izazvati hiperkalemiju.

Izvori: healthline

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI