Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Da cvijeće duže ostane svježe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi se buket duže održao u vazi, svakom cvijetu prvo treba lagano skratiti stabljiku i nožem je odsjeći ukoso. Ovo nikako ne treba raditi običnim makazama jer je one stiskaju i gnječe, zbog čega cvijeće brzo propada, dok kosi rez omogućava bolji dotok vode do samog vrha.

Takođe, da bi buketi trajali duže, profesionalni cvjećari u vodu često dodaju posebne mješavine koje spriječavaju razvoj bakterija i snabdjevaju cvijeće hranjivim materijama. Tako u litar vode stavljaju dvije kašike bijelog sirćeta i dvije kašike šećera – sirće će spriječiti širenje bakterija, a šećer nahraniti biljke.

LAK ZA KOSU UČVRĆUJE SVJEŽE CVIJEĆE

Evo još jednog malog trika. Cvijeće će duže izdržati ako ga malo poprskate lakom za kosu, ali samo s donje strane listova i latica.

Odmaknite se oko pola metra, poprskajte buket i vodite računa da oko njega bude dosta prostora da se lak lagano osuši.

REDOVNO MIJENJAJTE VODU

U vazu za cvijeće često se stavljaju i drugi dodaci, poput izmrvljenog aspirina, tableta multivitamina ili sode bikarbone, a sve bi to trebalo da produži rok trajanja buketa. Ipak, s tim ne treba pretjerivati i staviti sve to odjedanput – mnogo važnije je redovno mijenjati vodu (svaki dan), jer ako je ustajala i prljava, može da začepi pore na stabljikama.

Pri mijenjanju vode potrebno je dobro isprati i donji dio stabljike cvjetova pod jakim mlazom vode, što će osvježiti izgled cvijeća.

CVIJEĆE BEZ LIŠĆA TRAJE DUŽE

Iako izgleda veoma privlačno, ono može da oduzme energiju cvjetovima jer, umjesto da voda s hranjivim materijama putuje direktno do cvijeta, ona se uglavnom zadržava u listovima.

Njih nikad ne treba skidati nožem jer se tako oštećuje stabljika, nego ih treba lagano ukloniti prstima ili odsjeći oštrim skalpelom što bliže peteljci. Pazite da listovi ne ostanu u vodi jer će se brzo raspasti i istruliti.

Izvor: kurir.rs

PROČITAJTE:

Lovorvišnja – Ograda koja je zelena i tokom zime

Uništava viruse, čisti vazduh, tera negativnu energiju: Ovu biljku mora da ima svaki dom!

Ovo su sobne biljke koje nikada ne treba orošavati

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI