Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Zašto je med zdrav?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Med se zbog svojih ljekovitih svojstava u grčkoj mitologiji opisuje kao hrana bogova, Egipćani su ga koristili u kozmetici, dok se u kamenom dobu koristio za sprječavanje raznih bolesti. Znate li za šta je sve dobar med?

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, kao i činjenice da je pun antioksidanata – med je idealan za jačanje imuniteta. Osim toga, antioksidanti u medu povezuju se i sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti.

Još jedno istraživanje pokazalo je da redovna konzumacija meda ograničava povisivanje glukoze u krvi te smanjuje ukupnu razinu holesterola i triglicerida. Pored toga, holesterol u tijelu može utjecati na bolesti moždanog sistema, zbog čega je važno redovno konzumirati med kako bi održavali nizak nivo holesterola i, samim time, kako bi zaštitili zdravlje mozga, prenosi klix.ba.

Znate li da se za kvalitetniji san preporučuje konzumiranje meda prije spavanja? Kombinujte ga sa toplim mlijekom ili čajem od kamilice, što će uzrokovati otpuštanje serotonina, koji zatim postaje melatonin (hormon koji potiče kvalitetan san) i reguliše ritam spavanja. Pored toga, pomoći će u borbi protiv stresa te će kroz obnavljanje staničnog antioksidativnog sistema poboljšati vaše pamćenje.

Pročitajte još: Koliko kašičica meda dnevno treba jesti za poboljšanje zdravlja?

Zbog svojih antioksidanasa med je idealan za one koji žele očistiti kožu i organizam od toksina. Osim toga, stručnjaci savjetuju da za probleme sa kilogramima sve slatkiše zamijenite samo medom. Osim što ćete smanjiti želju za slatkim, u organizam ćete unijeti mnoštvo nutritivnih karbohidrata – što će biti vrlo korisno za vaše treninge i vježbanje.

Naposljetku, ukoliko imate problema sa želucem – konzumirajte med. Naime, glukoza koju sadrži brzo se apsorbira u krv, što pridonosi opuštanju i smanjivanju psiholoških poremećaja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI