Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img

Zašto orezivati voćke?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćke rastu i ako se ne orezuju, a o tome svjedoče voćke na okućnicama koje preživljavaju i daju plodove u uslovima gdje rezidba obuhvata jedino odstranjivanje kakve oštećene grane ili koja iz nekog razloga smeta vlasniku. Prema tome, opravdano je zapitati se zbog čega je potrebno orezivati voćke?

Prvi je razlog za redovnu rezidbu uspostava ravnoteže rasta i rodnosti voćke. Premda rezidba nije jedina mjera koja u tome pomaže, ubraja se među najvažnije.

Ako se voćka redovno ne reže, postupno dolazi do premještanja rasta i vrhove ili obod krošnje, a niži dijelovi odumiru. Voćka gubi rodnu površinu, slabi rast mladica, a rodnost još više opada jer nema obnove rodnih izdanaka.

Voćka koja se redovno orezuje ima prozračnu i dobro osvijetljenu krošnju, što povoljno utiče na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke. U zgusnutim i zasjenjenim krošnjama predugo se zadržava vlaga nakon kiše i zato su voćke sklone bolestima. Orezane se krošnje  zbog obilja svjetla i prozračivanja brže suše i rjeđe dolazi do infekcije.

Premda se u savremenoj proizvodnji voća o tome ne vodi računa, voćke koje se redovno orezuju imaju ljepoši izgled. Prema tome, rezidba doprinosi ljepšem izgledu i urednijem izgledu krajolika.

Neki uzgojni oblici imaju posebno lijep izgled pa značajno doprinose izgledu prostora u kojem se nalaze.

Na papiru se ciljevi rezidbe čine jasni, no nije ih uvijek lako postići. Zbog toga je rezidba voćaka uvijek kombinacija znanja, iskustva, ali i umjetnosti.

prof.dr.sc. Tomislav Jemrić

Izvor: AgroSavjet

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...