Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Zaštita višnje u fazi cvjetanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poslije zimske zaštite voćaka, prva zaštita koštičavog voća u vegetaciji je zaštita od prouzrokovača sušenja cvjetova i rodnih grančica (Monilinia laxa).

Zaštita višnje u fazi cvjetanja

To je jedan od najštetnijih parazita koji napada koštičavo voće (breskvu, kajsiju, šljivu, višnju). Tretiranje protiv M. laxa vrši se u fazi cvjetanja, u vrlo osjetljivoj fazi kod voćaka. Zavisno od vremenskih uslova, niskih (ili visokih) temperatura i vlage (kiše), period cvjetanja može da traje duže ili kraće. Zaštita se vrši u fazama „bijelih kokica“, punom cvijetu, produženo cvjetanju (ako zbog vremenskih uslova dođe do neravnomjernog i dužeg perioda cvjetanja) i precvjetavanju.

M. laxa je parazit koji prezimljava u obliku micelije u rak ranama u kori zaraženih grančica i u mumificiranim plodovima koji su ostali na stablu. Zaraza se vrši u fazi cvjetanja najviše preko žiga i stubića plodnika. Zaraženi cvjetovi se suše i micelija nastavlja širenje preko peteljke na mladare. Mladari mogu biti prstenasto obuhvaćeni i dio koji je iznad se suši. Hemijske mjere zaštite se obavljaju preventivno, prije ostvarene zaraze.

Prvo tretiranje, u fazi prije otvaranja cvijeta (bijeli baloni), obavlja se fungicidima na bazi ciprodinila. U fazi punog cvjetanja tretirati fungicidima na bazi boskalid + piraklostrobina. Ako dođe do produženog cvjetanja mogu se ponoviti preparati na bazi ciprodinila i boskalida. U precvjetavanju, osim M. laxa potrebno je štititi višnju i od prouzrokovača lisne pjegavosti (Blumeriella jaapii), primjenom fungicida na bazi tebukonazola ili kaptana.

Ako dođe do ostvarene zaraze i vidljivih simptoma, hemijski tretmani više ne mogu zaustaviti zarazu i mora se izvršiti mehaničko odstranjivanje zaraženih grančica, tako što se zahvati i dio zdravog tkiva.

Suzbijanje fitofagnih insekata (višnjin surlaš, biljne vaši) koje se vrši u fazi precvjetavanja, kad još uvijek može da ima pčela, trebalo bi obaviti sa oprezom. Tretiranje se vrše u kasnim popodnevnim satima insekticidima na bazi bifentrina ili acetamiprida. Posebno je opasno ako u ovom periodu ima rascvjetalih korovskih biljaka gde sigurno ima pčela.

Autor: dipl. inž. Živorad Jovanović

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Zaštita šljive – Šljivin smotavac

Zaštita šljive u fazi početka cvjetanja

Zaštita voćaka neposredno prije kretanja vegetacije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI