Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajljepše cvijeće za 8. mart i njegova simbolika

Najljepše cvijeće za 8. mart i njegova simbolika

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Međunarodni dan žena poznatiji širom svijeta kao 8. mart je datum koji se obilježava kao dan kada su se žene izborile za svoja prava. Prvo obilježavanje dana je bilo 18. marta 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Žensko ime koje se najviše vezuje za ovaj datum je ime Klare Cetkin, njemačke feministkinje i komunistkinje.

Osmi mart je dan posvećen ženama i nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Žene su polako, ali sigurno osvajale svoju slobodu i pravo glasa, a zanimljivo je reći da je recimo Švajcarska posljednja zemlja u Evropi koja je tek 1972. godine uvela pravo glasa ženama.

Mnogi 8. mart smatraju i komunističkim praznikom, jer je Lenjin prvi prihvatio ovaj praznik kao državni na nagovor Aleksandre Kolontaj, koja je ostala upamćena kao prva žena u jednoj Vladi i kao prva žena diplomata. Prvi put zvanično se slavi kao državni praznik u Rusiji od 1917. godine.

Dan žena inspiriše muškarce da ženama poklanjaju cvijeće i zato uvijek poraste prodaja cvijeća za 8. mart. Cvijeće se prodaje i poklanja na taj dan i kupuje se ne samo voljenim devojkama, ženama nego i majkama, sestrama, bakama, prijateljicama, koleginicama. Pored povećane prodaje cvijeća 8. mart je poznat i po tome što muškarci izvode svoje ljepše polovine po restoranima, a po firmama i ranije radnim organizacijama organizuju se i zakuske i kokteli za koleginice.

Moda poklanjanja cvijeća za Dan žena se sa godinama mijenjala. Ranije su muškarci skoro svi poklanjali karanfile i ruže. Crvena boja cvijeta je i simbolizovala borbu, komunizam i vjeru u bolje sutra za sve žene. Danas se poklanja razno drugo cvijeće, buketi cvijeća i razni cvjetni aranžmani za 8. mart. Svaka žena je posebna, pa tako svaka žena i zaslužuje poseban cvijet, buket ili aranžman.

Ruže – Najpoklanjenije cvijeće za 8. mart

Ruže za 8. mart se najviše poklanjaju. Boja ih čini različitom i poklanjaju se u svim prilikama i situacijama.

Crvena ruža je simbol ljubavi i strasti, ali i prijateljstva. Zato se i ruža najčešće poklanja za 8. mart po jedna za svaku damu, ženu, majku. Najviše prodavani cvijet toga dana, Dana žena je baš crvena ruža.

Bijele ruže označavaju čednost i nevinost, žute su cvijeće veselja, ali vrlo često se vezuju za neverstvo i ljubomoru. Postoje i divne ruže bez trnja koje vrlo često označavaju ljubav na prvi pogled, pa čak i kada se takva ruža da kao poklon za 8. mart ima posebno značenje za ženu ili djevojku kojoj se pokloni.

Karanfil – Simbol bogatstva, prosperiteta i odanosti

Karanfil je cvijet koji se ponovo vraća u modu, pogotovu za 8. mart. Poklanjao se godinama drugaricama i koleginicama. Simbolizuje bogatstvo, prosperitet i ljubav – crveni, a bijeli nevinost, ružičasti odanost i “nikada te neću zaboraviti”.

Orhideje – Poklon za elegantne žene

Orhideja je poseban cvijet, lijep i svojom posebnošću se i odvaja od drugih cvjetova, svojim rafiniranim izgledom pokazuije želju za romansom i intimnošću, ali i želju za uspijehom i bogatstvom. Istraživanja pokazuje da postoji preko 25.000 vrsta orhideja. Poklanja se i ženama za brz oporavak, ali je i idealno cvijeće za 8. mart. Muškarac koji pokloni orhideju kao cvijet za Dan žena, želi da dami pokaže koliko je posebna i jedinstvena. Bijela orhideja je poklon za elegantne dame, koji se i poklanja starijim damama, majkama ili bakama, čime muškarac pokazuije da se divi eleganciji, šarmu i gracioznosti žene.

Suncokret – Simbol snage, divljenja i ponosa

Cvijet koji je uvijek u modi, žut i lijep kao Sunce. Simbolizuje snagu, divljenje i ponos i isto može biti divno cvijeće za 8. mart za posebne žene u porodici ili u životu muškarca. Suncokreti kao cvijeće za 8. mart, ako se daruje voljenoj osobi govori da je ona centar svijeta muškarca koji daruje.

Lale – Za ponos i slavu žena

Lale su još jedno divno cvijeće za 8. mart, poklon za Dan žena. Lala je simbol ponosa i slave. Može i da simbolizuje ženski ponos i slavu u borbi za svoja prava. Crvena lala se vezuje za ljubav, a žuta za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.

Ljubičice – Od odanog muškarca

Ljubičice u saksijama su divan izbor cvijeća za poklon za 8. mart. Vrlo često se muškarci odlučuju za ovaj izbor, jer može dugo da se gaji i neguje i podsjeća na onoga ko je poklonio. Ljubičice su znak odanosti i vijernosti muškarca prema ženi.

Visibabe – Simbol nade, rasta i razvoja

Dan žena je blizu početku proljeća, pa su visibabe idealano cvijeće za 8. mart. Visibabe su simbol nade, prosperiteta, rasta i razvoja, ali i utjehe.

Kale – Oznaka elegancije, luksuza i bogatstva

Kale su cvijeće koje su uvijek, pa i danas predstavljale simbol elegancije i luksuza, bogatstva, pa mnoge žene uživaju u ovom cvijeću, a za to je dobar povod i Dan žena.

Cvjetni aranžmani za 8. mart i buketi cvijeća su divni, lijepi i vrlo popularni. Poklanjaju se posebnim ženama i poklanjaju se sa raznim kombinacijama cvijeća.

Jedna od popularnih kombinacija je i buket GERBERA I RUŽA. Ova kombinacija je poznata još od viktorijanskog doba. Može da simboliše i tajnu ljubav i poručuje ženi da je neodoljiva i graciozna.

Kombinacije cvjetnih aranžmana i koje cvijeće za 8. mart izabrati najbolje je prepustiti iskusnim ljudima u prodavačicama cvijeća. Oni najbolje znaju šta koja kombinacija i cvijet znače. Dovoljno je da muškarac samo kaže kome kupuje i šta želi da poruči.

SREĆAN 8.MART SVIM ŽENAMA SVIJETA!

Izvor: dunjincvet.com

PROČITAJTE:

AMARILIS – Cvijet od kojeg zastaje dah

Uz ovaj cvijet osvježivač prostora vam neće trebati – Evo kako se gaji HOJA

Kala – Cvijet raskošne ljepote

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI