Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštita jagode od mraza agril folijom

Zaštita jagode od mraza agril folijom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zaštita jagode od mraza – Jagode su dosta osjetljive, tako da im treba zaštita od mraza. U većini područja kontinentalnog dijela naše zemlje jagoda strada od niskih zimskih temperatura i poznih proljetnih mrazeva, ako nije pokrivena snijegom.

Zaštita jagode od mraza

U uslovima golomrazica zemljište promrzava, posebno lakši tipovi, čak i do veće dubine nego što je sloj u kojem se nalazi korijen jagode. Tada dolazi do manjeg ili većeg izmrzavanja korijena, a time i do oštećenja čitavog bokora. U takvim područjima treba izvršiti zaštitu jagode, a naročito mlade zasade gdje je sadnja obavljena kasnije u ljeto ili jesen. Ovo je jedan od razloga zašto treba izbjegavati jesenju sadnju.

Zaštita jagode se obavlja na više načina. Jedan od njih je prekrivanje bokora nezgorelim stajnjakom u kome ima dosta slame. Time se ujedno vrši i djelimično đubrenje. Loša strana ove mjere je veliko unošenje sjemena korova, a ispod stajnjaka se naseljavaju i miševi.

Pročitajte: Naučite kako da odgajite sočne jagode

Najbolja zaštita se postiže prekrivanjem jagoda specijalnim termozaštitnim tkaninama duž redova (agril folija), a preko njih se mogu dodatno stavljati slama, pljeva ili neki drugi slični materijal. Zaštita jagode se može obaviti i direktnim prekrivanjem slamom, asurama.

Zbog ranog cvjetanja i niskog rasta, u našim uslovima jagodu ugrožavaju pozni proljetni mrazevi tako da pojedinih godina mogu uništiti čitav rod. Češći su slabiji mrazevi koji izazivaju djelimična oštećenja, pri čemu stradaju prvi (primarni) cvjetovi koji daju i najkrupnije plodove. U proljeće kada nastupi opasnost od ovih mrazeva, sa agril termozaštitnom tkaninom se može uspješno pružiti zaštita uz povremeno podizanje radi provjetravanja biljaka i osiguravanja pristupa pčelama tokom fenofaze cvatnje.

Pročitajte: Za veći rod i kvalitetnije plodove OREŽITE JAGODE

Ostale mjere zaštite

Ostale direktne mjere zaštite od poznih proljetnih mrazeva uključuju:

  • zadimljavanje jagodnjaka, paljenje materijala koji daju dosta dima (kao što su slama, vlažna pljeva, strugotina, natrulo sijeno ili sakupljeni korovi),
  • prekrivanje jagode u kritičnim danima polietilenskom folijom,
  • orošavanje vještačkom kišom i zagrijavanje.

Zadimljavanje obično počinje pred zoru i ujutru kada su najkritičnije temperature.

Autor: Mimica Kostić-Đorđević, dipl.ing.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI