Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se njeguje i održava JASMIN, cvijet divnog mirisa

Kako se njeguje i održava JASMIN, cvijet divnog mirisa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jasmin je ukrasni grm sa sitnim zvjezdastim cvjetovima, veoma poznatog, karakterističnog i opojnog mirisa. Ova biljka je penjačica i pogodna je za gajenje i njegu napolju, ali i unutra, u zavisnosti od vrste.

Osim sorti koje se mogu gajiti unutra, one više poznate su odlične za ukrašavanje zidova ili ograda. Jasmin se sadi na sunčano, toplo i mjesto zaklonjeno od vjetrova. Grm ovog cvijeta se uglavnom nalazi blizu trema ili dijela dvorište u  kome se sjedi, kako bi se uživalo u njegovom predivnom mirisu.

Jasmin treba saditi na vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu. Mnoge sorte ne podnose dobro hladovinu.

Kada se jasmin sadi, najbolje je odrediti mu mjesto na kome je korijen u hladovini, a vrh biljke na suncu. Ukoliko nemate ovakve uslove, pored jasmina posadite niske grmolike biljke i tako ih napravite.

Pročitajte: Jasmin njega – Pažljivo zalivajte ovu mirisnu penjačicu

Lako se gaji bez ozbiljnijih problema sa štetočinama i bolestima. Jedino na šta treba obratiti pažnju, za sorte koje se gaje napolju, su lisne vaši. Ukoliko je ljeto jako toplo, jasmin je potrebno zalijevati svaki drugi dan. Prihrana je potrebna jednom godišnje.

Jasmin koji cvjeta na ljeto potrebno je orezati nakon što se završi cvjetanje, u kasno ljeto ili ranu jesen, tako što se uklanjaju stare i slabe grane.

Ovo će omogućiti da se razvijaju nove grane, koje će imati dovoljno vremena da uđu u period zrelosti i nagrade vas cvjetovima sljedeće sezone.

Može da se razmnožava putem reznica. Za sorte koje su namijenjene za dvorišta najbolje je reznicu uzeti zimi, a kod onih nježnijih koje su namijenjene za uzgoj unutra reznice treba uzeti u proljeće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI