Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZa veći rod i kvalitetnije plodove OREŽITE JAGODE

Za veći rod i kvalitetnije plodove OREŽITE JAGODE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šta uraditi za veći rod i kvalitetnije plodove: Rezidba jagode se sastoji iz više radnih zahvata – uklanjanje starog lišća, zakidanje stolona, uklanjanje cvasti i rezidba bokora

Uklanjanje starog lišća u zasadu jagode se obavlja u dva navrata – u proljeće pre kretanja vegetacije i poslije berbe. Pri rezidbi, treba voditi računa da se ne ošteti centralno stablo ili pupoljak. Nakon rezidbe, odbačeno staro lišće treba iznijeti iz jagodnjaka i spaliti. Staro lišće se uklanja i poslije berbe jer se tako podstiče obnavljanje bokora.

U zavisnosti od sorte i njene bujnosti, kao i vremenskih uslova, stoloni jagoda zakidaju se tri-četiri puta u toku vegetacije. Biljke bez stolona se bolje i brže razvijaju i formiraju više plodova.

Pročitajte: Razmnožavanje jagode dijeljenjem bokora

Stolone je najbolje uklanjati kada dostignu visinu od 10-15 cm. Uklanjaju se ručno oštrim makazama ili nožem. Ne treba ih čupati jer se na taj način može oštetiti matična biljka.

Uklanjanje cvetova obavlja se nakon berbe, ukoliko u zasadu ne želimo jesenji rod. Pošto se u našim uslovima jagode sade krajem jula ili početkom septembra, prve cvjetove je potrebno ukloniti kako bi se bokor dobro razvio i u sljedećoj godini dao optimalan rod.

Rezidbom se sprečava formiranje i razvoj većeg broja cvasti koje su slabo diferencirane. Ovakve cvasti daju veliki broj sitnijih plodova lošeg kvaliteta. Rezidba bokora sa obavlja neposredno nakon uklanjanja starog lišća u proljeće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI