Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZadnji radovi koje ne smijete preskočiti u bašti ove jeseni

Zadnji radovi koje ne smijete preskočiti u bašti ove jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako sad planirate vrt za iduću sezonu vodite računa o bojama – kontrastno lišće i cvijeće stvara zanimljiviju sliku u bašti.

Prije nego podvučemo crtu i kažemo da je sezona u bašti, barem što se tiče cvjetnica, gotova, potrebno je odraditi završne radove. Ako sad planirate baštu za iduću sezonu vodite računa o bojama – kontrastno lišće i cvijeće stvara zanimljiviju sliku u bašti. Tu je i razlika u visini – korištenjem uspravnih biljaka s nižom travom stvaraju se različiti nivoi u bašti što čini krajolik dinamičnijim.

Takođe, razmislite o vrstama koje sadite, da bi vam bašta tokom cijele sezone prštala bojama sadite biljke čija sezona cvatnje se izmijenjuje. Na taj način ćete, kad jedna biljka posusatne imati drugu u punom cvatu – od proljeća do kasne jeseni.

Želite li pak imati baštu punu boja i ove jeseni prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature i još nije kasno za njegovu sadnju. Maćuhica (viola) je definitivno najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15 cm. Možete je nabaviti na pijacama, vrtnim centrima ili cvjećarnicama po vrlo povoljnim cijenama i to u mnogobrojnim bojama.

Pročitajte: Šta raditi u bašti kada je zemlja mokra?

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu, a optimalna temperature za prezimljavanje je 5 stepeni. Volite li imati cvijeće na balkonu početak oktobra je pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor. Pernetia (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz I lijepo ga je vidjeti u vrtu.

Od ostalih radova u vrtu svakako se pobrinite oko travnjaka, osjetljivije biljke malčirajte kako biste ih zaštitili od hladnoće. Uklonite opalo lišće i grane s tla, prije svega s travnjaka. Ako imate povrtnjak možete posaditi kulture koje prve plodove daju zimi, poput raznih salata, a možete i pripremiti tlo za zimski period kako biste na proljeće imali spremni gredice za sadnju.

Ako ste zasadili mlade voćke ovih dana, pazite na zalijevanje, a ako temperature padnu osigurajte im adekvatnu zaštitu. Tu je i vrtni alat – da bi vam trajao dobro ga očistite i pohranite na suvo mjesto.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI