Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZadnji je čas za sadnju jagoda - Par savjeta koji će obezbijediti...

Zadnji je čas za sadnju jagoda – Par savjeta koji će obezbijediti dobre prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnju jagoda možemo obavljati u više navrata tokom godine, jedan od idealnijih je ljetna sadnja jagoda, od kraja juna do polovine avgusta. Međutim, prije sadnje moramo se odlučiti kakve jagode želimo saditi, jednorotke ili mjesečarke.

Jednorotke mogu zavisno od vrste i sorte biti rane, srednje ili kasne u plodonošenju. Ni kod jednorodnih ni kod mjesečarki vrste ne utiču na kvalitetu ploda. Mjesečarke nam donose plod već od jula pa sve do septembra te su stoga traženije od jednorotki. Dakako, postoje i jagode penjačice ili, zavisno od formiranja, viseće jagode.

Sadnja tokom ljeta možda ima prednosti jer se do zime biljka potpuno razvije i sljedeću godinu normalno nam plodonosi. Za jagode penjačice neophodna nam je potpora za njihov rast. Tu najčešće koristimo armirne mreže koje su dugotrajne i čvrste pa ih vjetar, ako su dobro postavljene, neusporedivo manje njiše od plastičnih mreža koje služe kao potporanj za rast jagoda te se tako jagode manje oštećuju, piše Living.

Zemljište za jagode mora biti dobro pripremljeno. Prekopana ili preorana površina zavisi od veličine parcele i količine sadnje, a treba biti pripremljena na dubini od 30 do 35 cm. Prije pripreme tlo pokrijemo stajskim đubrenjem i tada započnemo s oranjem ili kopanjem za pripremu sadnje. Najbolji je način sadnja na uzvišene gredice. Gredice bi nam trebale biti visine 20-25 cm.

Pri dnu su gredice normalno širine 70-80 cm, dok su pri visini široke 40-50 cm. Na tako pripremljene gredice postavljamo sistem za navodnjavanje i gredice prekrivamo crno-bijelom folijom, s time da nam bijela strana folije bude okrenuta prema nebu, a crna prema zemlji. Time izbjegavamo prženje listova za jakih vrućina. Foliju možemo kupiti već perforiranu, dakle pravilno izbušenu za sadnju jagoda ili možemo sami oštrim nožem ili skalpelom raditi križiće na mjestu sadnje na foliji ili pak rezanjem napraviti malene krugove.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI