Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZaboravljena biljka BOB - Uzgoj, sadnja, berba, upotreba

Zaboravljena biljka BOB – Uzgoj, sadnja, berba, upotreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bob je otporna biljka hladnog dijela godine raste grmoliko do 1 – 1,5 metara i u proljeće stvara velike mahune. One se mogu jesti cijele samo kada su vrlo mlade. Kada su mahune starije, čiste se i zrnu se odstrani opna. Bob se koristi kao biljka za zelenu gnojidbu i tradicionalno se sadi u gredice u kojima će u proljeće biti paradajz.

Bob je zahtjevan i najbolje uspijeva na bogatom, plodnom tlu. Sjemenke se naveče namoče i posade na mjestu na kojem će biljka rasti – u blažem podneblju u jesen, a u područjima s mrazom u zimu ili rano proljeće. Mahune će se početi razvijati pred kraj proljeća ili u ljeto. Premda biljka prirodno raste uvis, trebat će joj potpora kako se ne bi oštetila od vjetra i kiše ili polegnula pod težinom mahuna. Sadite je u blokovima ili dvoredima tako da sjemenke budu međusobno udaljene 20 centimetara te svaki mjesec posadite nove kako biste duže dobijali plod. Kad bob prestane cvjetati, otkinite s mladog vrha 10 centimetara kako biste potaknuli razvoj biljke. Ti se vršci mogu kuhvati kao povrće.

Izostanu li cvjetovi, uzrok je obično hladno vrijeme ili premalo pčela. Biljke su otporne na mraz i vole hladnije podneblje, no mraz ipak utiče na razvoj mahune. Biće bolje kad otopli, no razvoj se ponovo uspori kad jako otopli. Ranojutarnjim prskanjem biljaka povećaćete vlažnost i pomoći razvoju zrna. Gljivične bolesti spriječićete dobrom cirkulacijom zraka.

Cijele mahune beru se kada su dužine prsta i kuvaju se ako su mlade i mekane. Ako su duge 10 centimetara i više, zrna se vade i kuvaju i potom im se skida opna. Mogu se jesti kuvana, zamrznuti za buduću upotrebu ili osušiti za supe i variva. Na kraju sezone biljke treba ukopati u zemlju.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Savjeti za uzgoj karfiola

Badem – Šta je važno za uspiješan uzgoj ovog cjenjenog voća?

Sve o uzgoju mušmule

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI