Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZa šta sve možete koristiti "Colu" u bašti?

Za šta sve možete koristiti “Colu” u bašti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Danas ne možemo da zamislimo dan bez Coca-Cole, uz doručak, ručak, užinu, neko je koristi za pileća krilca u prelijepoj glazuri, a ja već dugo ne mogu da zamislim da ne koristim Coca-Colu u bašti.

I sama kola i boce u kojima se flaširaju postali su za mene pravi spas za podsticanje rasta biljaka, zaštitu od štetočina i održavanje bašte u dobrom stanju.

NJEGA O VRTU

Zaštita biljaka protiv lisnih vaši

Kada vaši počnu sistematski da napadaju biljke u bašti, možete trčati do poljoprivredne apoteke ili pokušati rješenje problema raznim biološkim jedinjenjima.

U ovom slučaju ja iz špajza izvadim jednu flašu koka-kole. Promućkam je i ispustim sav gas iz pića.

Dodam par kašika tečnog sapuna i miješam, sipam u posudu sa bočicom sa raspršivačem. Špricam tekućinu na male osvajače svake 2 nedelje. Ura, štetočine bježe!

Ujedi insekata

Ljeto je predivno vrijeme kada poželite da udišete svjež vazduh u prirodi, pravite roštilj, organizujete piknik… Ali komarci mogu pokvariti ovu idilu, a za neke ljude se sve to pretvori u pravo mučenje.

U ovoj situaciji, koka-kola može pomoći na nekoliko načina. Prvo, ovo piće pomaže u ublažavanju svraba i bolova koji nastaju od različitih uboda: pčela, meduza, komaraca…

Drugo, flaše Koka-Kole su odlične zamke za komarce. Isjecite flašu kao što je prikazano u našem članku i napunite je toplom vodom i šećerom ili koka-kolom.

Dodajte suvi kvasac. Kvasac, poput ljudskog tijela, oslobađa ugljen-dioksid koji privlači mušice, muve i komarce u zamku. Šećer privlači druge insekte koji mogu ometati odmor, poput osa.

Ubrzivač pravljenja komposta

Organsko đubrivo – kompost pomaže u poboljšanju strukture tla. Mnogi vlasnici polja postavljaju namjensku jamu za kompost. Da bi se ubrzao proces pretvaranja biljnog otpada u đubrivo u njemu, koristi se ubrzivač komposta. 

Ali ako pri ruci nemate ubrzivač, nije važno. U pomoć će doći heroina iz našeg današnjeg članka. Slatka koka-kola dobra je hrana za mikroorganizme koji žive u kompostu. Jedini zahtjev je da piće ne sadrži ugljen-dioksid.

Pročitajte: Coca Cola kao sredstvo u borbi protiv biljnih vaši

Čišćenje baštenskog nameštaja

Ako još uvijek imate dedin krevet sa blindiranom mrežicom, neće biti teško pretvoriti ga u komad baštenskog namještaja, originalni cvjetni krevet ili čak umjetnički predmet.

A da biste se riješili rđe na njoj, umočite krpu u kolu i obrišite problematično mjesto. Zatim dobro osušite. Naravno, mogu se čistiti i stari alati, ograda, vrtni roštilj…

Mahovina na pločicama

Koka-Kola izvrsno uklanja mahovinu sa zidova i popločanih dijelova, jer fosforna kiselina koju sadrži ne samo da uništava postojeću mahovinu, već i spriječava stvaranje nove.

Kamenac

Sada ćemo vam reći kako da oslobodite baštenski alat od kamenca. Da biste očistili kante, mlaznice za zalivanje, česme u dvorištu i još mnogo toga, trebaće vam kanta tople vode, boca koka-kole i malo sirćeta.

Namočite željeni predmet nekoliko sati u mješavini navedenih sastojaka. Poslije toga možete lako obrisati kamenac sa kontaminirane površine.

Protiv puževa, mrava i glista

Ako u vašoj bašti imate veliki problem sa mravima ili puževima, možete staviti posudu sa koka-kolom na zemlju. Iznenadiće vas da, ovaj jednostavan metod djeluje kao efikasna zamka. Aroma pića brzo privlači sve puževe i gliste, a fosforna kiselina, koja je dio pića, ih uništava.

Pročitajte: Efikasne metode za odbijanje puževa golaća

Kao što vidite, Coca-Cola ima i svoje nestandardne načine upotrebe. Ove ideje i savjeti bi vam u nekoj situaciji mogli biti korisni!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI