Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZa koji se odlučiti, bijeli ili crveni krompir?

Za koji se odlučiti, bijeli ili crveni krompir?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vjerovali ili ne postoji čak oko 5000 različitih vrsta krompira. Iako je više od 150 sorti poznato i kod nas, u našem podneblju uglavnom se sadi dvadesetak najzastupljenijih sorti: Andora, Condor, Cleopatra, Desiree, Jaerla, Red Scarlet ali i neke druge sorte kao što su crvena sorta RUDOLPH i bijela KENEBEK.

RUDOLPH je srednje kasna crvena sorta krompira s velikom, izjednačenom, okruglo ovalnom krtolom. Sorta se odlično čuva, sve do proljetne potrošnje. Sorta dobro podnosi klimatske nepogodnosti i nije osjetljiva, zato krtole ne pucaju, a stresovi ne uzrokuju sekundarni rast. U gnojidbi treba biti manja doza azota, preporučuje se malo više kalijuma. Takođe u slabijim uvslovima uzgoja daje vrlo visoke prinose.

KENEBEK

Zrelost: Srednje kasna sorta.

Krtola: Velika, okrugla i poneka ovalna. Koža je svijetlo žuta. Meso je potpuno bijelo. Dubina okanca je vrlo plitka.

Bolesti i druga svojstva:
Sorta je otporna na viruse A, S, X, Y, kao i na rak krompira. Malo je osetljiva na plamenjaču lista, a nešto više na plamenjaču gomolja,  prilično je osjetljiva na udarce. Osjetljiva je na običnu krastavost, suhu trulež i virusnu uvijenost lista. Otporna je na sušu i treba je đubriti sa niskim dozama dušika.

Prinos: Vrlo dobar do visok.

Sorta je raširena po cijelom svijetu i cijenjena kao široko upotrebljivana sorta sa bijelom mesom. Odličan jestivi krompir. Posebno je pogodan za prženje, preradu u pire i kuhanje. Jestivi tip B. Sadržaj suhe tvari je visok. Dobro podnosi skladištenje i kasno klija.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI