Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako zamrznuti tikvice za zimu

Kako zamrznuti tikvice za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Delikatnog ukusa, lagane, osvježavajuće, zasićujuće tikvice mogu biti sjajna hrana tokom proljećnih i ljetnih dana. Čuvanje im je slično kao kod krastavaca i dobro je da stoje u frižideru dok ne budu pripremljene. Čuvanje duže vremena iziskuje pažljivu obradu.

Da bi se radovali njihovoj vazdušastoj strukturi u supama, na primer, i tokom zime, treba da ih zamrznemo.

Evo nekoliko jednostavnih pravila za zamrzavanje tikvice

Prvo uzimamo nekoliko tikvica. Operemo ih pažljivo. Odstranimo krajeve ali ih ne ljuštimo, da bi sačuvali oblik tikvice tokom zamrzavanja i odmrzavanja.

Isječemo ih po dužini ili na deblje okrugle parčiće. Tako obrađene ih ostavimo da malo odstoje. Nakon toga kuhinjskih ubrusom blago uvijemo parčiće tikvica i nježno upijamo što više može vodu koju su pustile.

Kad upijemo suvišnu tečnost, stavimo ih u najlon kesu, najpogodnija je tvrda kesa s zatvaračem. Dobro je da pogledamo da li se odvojeni parčići spuštaju i skupljaju samo u jednom kraju kese ili su natrpani u jednom pravu. Treba da raspodelimo parčiće tikvice po celoj unutrašnjosti najlon kese.

Kada završimo s tom pripremom tikvice su spremne za zamrzavanje. Pri odmrzavanju treba da ih ostavimo na sobnoj temperaturi da izbegnemo da se raspadnu i postanu kao kaša.

Možemo da isečemo omiljeno povrće na kockice, ali tada je verovatnije da će pri odmrzavanju tikvica još više biti neoblikovana i rastopiće se u jelu. Obično se smatra da tako zamrznute i sačuvane za zimu tikvice, ne mogu da budu korišćene za prženje.

Zato je bolje da zamrznemo već ispržene tikvice. Prvo treba da ih operemo i dobro osušimo. Nakon toga se isjeku na veće krugove i sačuva se kora na krajevima. Blago ih propržimo, nakon čega ih ostavimo da se ohlade, upijemo suvišnu tečnost i masnoću kuhinjskim ubrusom i stavljamo ih pažljivo u kesu za čuvanje u zamrzivaču.Kada budu odmrznute, treba da se začine s više začina, da se pojača njihov ukus.Koju god varijantu da izaberemo za čuvanje, dobro je da se rukovodimo time da je tikvica jedno povrće sa velikim sadržajem vode i da je dobro da maksimalno izvučemo tečnost prije njenog zamrzavanja. Zato je preporučljivo da uvjek sačuvamo koru koja drži cjelinu tikvice i da koristimo parčiće tikvice u pripremi jela gde će se ona obraditi i skuvati dovoljno dobro.

Izvor: bonapeti.rs

PROČITAJTE:

Kako da zamrznete maline i kupine na najbolji način

Zamrznute, svježe ili konzervirane namirnice: Koje su najhranjivije

Ova namirnica potpuno mijenja ukus u zamrzivaču: Bolje ne pokušavajte da je zamrznete!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI