Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoVrijeme i oblici orezivanja crne ribizle

Vrijeme i oblici orezivanja crne ribizle

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme i oblici orezivanja crne ribizle – Crna ribizla se orezuju u toku zimskog mirovanja, tj. od otpadanja lišća pa sve do početka vegetacije. Ali, u praksi se primjenjuju dva orezivanja: jesenje i proljetno, a rjeđe i ljetno. Biljke crne ribizle se prilikom orezivanja mogu formirati u obliku običnog žbuna, vaze ili špalira. 

Vrijeme orezivanja

Jesenje orezivanje se praktikuje na starijim i iznurenim žbunovima, kao i u većim ribiznjacima, jer se u njima, zbog veličine, orezivanje s proljeća ne bi moglo na vrijeme da obavi, pošto crna ribizla vrlo rano kreće i lista.

Proljetno orezivanje se izvodi u manjim zasadima, i to vrlo rano, po mogućstvu početkom marta.

Ljetno orezivanje se rijetko primjenjuje. Sastoji se u tome što se sredinom juna jednogodišnja stabla skraćuju za 1/5 – 1/4, radi porenciranja izbijanja prijevremenih mladara, čime se povećava rodnost u narednoj godini. Ovo orezivanje daje zadovoljavajuće rezultate samo u nekih sorti crne ribizle.

Oblici orezivanja

Običan žbun

Ovo je najstariji, najrašireniji i ujedno najlakši oblik formiranja krune ribizle. U ovom obliku su grane (odnosno stabla) u žbunu pravilno raspoređene na sve strane i zauzimaju različite položaje – od vertikalnih i kosi do sasvim horizontalnih.

Oblik običnog žbuna

Vaza

Razlika između običnog žbuna i vaze sastoji se u tome što se u vazi redovno uklanjaju centralne grane (stabla) koje rastu uspravno. Ovakav olik krune je u unutrašnjosti prazan i ima izgled vaze ili ćaše, po čemu je i dobio ime. Ovaj oblik se preporučuje samo za mjesta koja nisu dovoljno osvijetljena.

Oblik vaze (čaše)

Špalirski oblik

Kod ovog oblika krune sve grane se nalaze u jednoj ravni i obavezno se privezuju za žicu. Obično se postavljaju dva reda žice: na 40 i 80 cm iznad zemlje. Ovaj oblik krune formira se od manjeg broja grana, zbog čega mu je i produktivnost mala, ali su grozdići riblizle krupniji i kvalitetniji. Primjenjuje se najčešće u vrtovima i okućnicama, obično pored ograde, zidova, staza ili aleja, kada djeluje dekorativno.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

CRNA RIBIZLA – Na ovo morate obratiti pažnju prilikom sadnje

Razmnožavanje crne ribizle nagrtanjem

Zašto je CRVENA RIBIZLA tako dobra za vaše zdravlje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI