Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCvijet jagorčevine - Sezonski borac protiv gripa i glavobolje

Cvijet jagorčevine – Sezonski borac protiv gripa i glavobolje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvijet jagorčevine prijatnog je, sladunjavog ukusa i obiluje vitavinom C, pa je pogodan za pripremu čajeva, tinktura i drugih preparata za suzbijanje gripa, astme, prehlade, kašlja i plućnih tegoba. 

Jagorčevina djeluje snažno ekspektorativno, potpomaže razlaganje sluzi u organima za disanje i opušta respiratorni sistem. Osim toga, preporučuje se i osobama koje pate od srčanih slabosti, migrena, nesvjestica, insomnije i anksioznosti, reumatizma, mišićnih grčeva i slično.

Cvijet jagorčevine za suzbijanje gripa

Sakupite željenu količinu svježih cvjetova jagorčevine, pa ih potopite u mlaku vodu i ostavite da odstoje 15 minuta da se odstrane prašina i insekti. Nakon toga, punu kašiku ubacite u dublju šolju, a zatim to poparite sa 250 ml vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata te procijedite. Pijte 2-3 puta dnevno do poboljšanja.

Protiv glavobolje

Napunite sterilizovanu teglu svježim cvijetom jagorčevine do polovne, pa nalijte rakiju tako da dopre malo iznad visine bilja. Zatvorite i ostavite to da odstoji mjesec dana na tamnom i suvom mjestu. Pošto je pripravak zgotovljen, procijedite ga. Desetak kapi tinkture razblažite u šolji tople vode i pijte kada osjetite tegobe.

Izvor: agrosavjet.com/literatura: časopis Travar i pčelar

PROČITAJTE:

Ljubičica – Poznata je kao dekorativna biljka, a veoma je ljekovita

Ako ste PREHLAĐENI pijte čaj od BIJELE RADE

Dva izvrsna recepta od MAJČINE DUŠICE koja će oporaviti vaš organizam nakon bolesti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI