Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoCRNA RIBIZLA - Na ovo morate obratiti pažnju prilikom sadnje

CRNA RIBIZLA – Na ovo morate obratiti pažnju prilikom sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tehnika sađenja crne ribizle – Crna ribizla, kao i većina vrsta jagodastog voća, veoma je rentabilna voćna vrsta, posebno za brdsko-planinska područja, u kojima je klima prohladna i vlažnost vazduha visoka, tako da tamo obilno rađa svake godine.

Tehnika sađenja crne ribizle

Zemljište

Tehnika sađenja crne ribizle zavisi od načina pripreme zemljišta za podizanje ribiznjaka. Ako je pri osnovnoj obradi zemljište bilo obilno pođubreno i duboko uzorano, najmanje na 40 cm dubine, onda je dovoljno da se na mjestima obilježenim za sađenje, ašovom iskopaju toliko velike jame, da se u njih mogu pravilno rasporediti žile prporka.

Međutim, ako prethodna priprema zemljišta nije dobro izvršena, odnosno nije obavljeno rigolovanje, onda treba za svaki prporak ribizle iskopati jamu dimenzije 40 X 40 cm, pa u nju posaditi sadnice.

Ribizla se sadi na isti način kao i malina ili kupina, s tim što se sadi za 4-5 cm dublje.

Sađenje obavljaju dva radnika. Jedan od njih drži prporak (sadnicu) ribizle u sredini jame i određuje dubinu sađenja. Drugi radnik nabacuje sitnu, trošnu zemlju na žile prporka sve dok se one ne pokriju, pa zatim ovlaš nagazi zemlju.

Ukoliko pri osnovnoj obradi nije vršeno đubrenje stajnjakom, onda preko nagažene zemlje treba staviti 3-4 kg dobro zgorelog stajnjaka, a preko njega tanak sloj zemlje (2-3 cm), pa je opet nagaziti da bi se što bolje slegla.

Razmnožavanje crne ribizle nagrtanjem

Dubina sadnje

Skreće se pažnja da se sadnice crne ribizle moraju posaditi za 4-5 cm dublje nego što su bile u prporištu, tako da 2-3 donja pupoljka budu u zemlji. Iz tog dijela sadnice naredne godine razviće se nova prizemna stabla. Ako im je osnova u zemlji, onda će se ona ukorijeniti. Od tako posađenih prporaka razviće se jaki, snažni i visokoproduktivni žbunovi.

Ukoliko su prporci posađeni plitko, onda će se novi prizemni izdanci, odnosno stabla razviti iznad zemlje i tada će žbunovi obrazovati kratka stabla, svega 5-10 cm. Iskistvo je pokazalo da se takvi žbunovi sporo razvijaju, nemaju dovoljno prizemnih izdanaka, odnosno stabala, brzo stare i slabije rađaju.

Ako je zemljište na kome se podiže ribiznjak vrlo lako i jako propustljivo, onda se prporci sade još dublje, čak i 10 cm iznad lažnog korijenovog vrata.

Po obavljenom sađenju svaki prporak ribizle treba zaliti sa 5-6 litara vode, da bi se zemlja što bolje priljubila uz žile i na taj način istisnuo vazduh oko njih.

Pošto postoje djelimično samooplodne i samobesplodne sorte ribizle, prilikom sađenja treba o tome povesti računa i takvim sortama obezbjediti oprašivače. Praksa je pokazala da čak i samooplodne sorte crne ribizle daju veće i stabilnije prinose ako se gaje u kombinaciji sa drugim sortama, zbog ukrštenog oplođivanja.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Izbor mjesta i položaja za kupinjak

Nasloni za malinu – Kakvi mogu biti i koji je najbolji izbor?

Priprema izdanaka maline za sađenje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI