Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiVremensku prognozu čitaju iz svinjske slezine

Vremensku prognozu čitaju iz svinjske slezine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U prošlosti, narod je pratio pojave u prirodi i vremenske prilike na pojedine crkvene praznike, a januar ih je pun, i na osnovu njih donosio svoju vremensku prognozu. Mada je u međuvremenu meteorologija uznapredovala, u pojedinim krajevima ne odriču se lako starih navika.

U svinjskoj slezini je, kažu, zapisana preciznija vremenska prognoza nego u izvještajima meteorologa. Zbog toga se ovdje u jesen svinjske daće iščekuju s puno većim nestrpljenjem nego emisije o vremenskim prilikama na televizijskim stanicama. Uz zalogaj svježeg mesa tek ispečenog na žaru, čvarke i čašicu domaće rakije, tumače se oblik i izgled slezine i na osnovu toga se planiraju prvi poljski radovi u narednoj godini.

Pročitajte: Ovo drveće prate prilično zatrašujuči mitovi: Da li ih imate u svom dvorištu?

Prognoza bez omaške

– Godinama se bavim mesarskim poslom i do sada nije bilo omaške u vremenskoj prognozi koju „saopšti“ svinjska slezina – kategoričan je Mićo Marjanović iz Seništa na padinama Murtenice.

„Pročitati“ zapisano na svinjskoj slezini nije, međutim, ni malo lako, mada tako izgleda. Zbog toga su oni koji to umiju „na dobrom glasu“ i rado viđeni gosti na seoskim svetkovinama. A jesenas je bilo puno posla i za kasapine i za seoske meteorologe.

– Svinjska slezina mijenja oblik svake godine, u zavisnosti od vremenskih prilika koje najavljuje. Da bi se pravilno protumačili znaci, potrebno je da se slezina vizuelno podijeli na šest jednakih dužnih dijelova, jer zima kod nas na planini traje šest mjeseci, sve do maja. Tamo gdje je deblja nego obično znači da će u tom mjesecu biti mrazeva, a kada je šira, da će biti dosta padavina. Kada je na istom mjestu i debela i široka znači da će biti hladno, uz obilje snijega – objašnjava kasapin Goran Dulanović iz Draževića kod Nove Varoši.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI