Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiOvo drveće prate prilično zatrašujuči mitovi: Da li ih imate u svom...

Ovo drveće prate prilično zatrašujuči mitovi: Da li ih imate u svom dvorištu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za razne biljke se vezuju razna vjerovanja, pa su tako dren i hrast simbol zdravlja, dok određene biljke prate prilično zastrašujući mitovi!

Razne biljke vezuju se za razna vjerovanja. Navodno, određene donose blagostanje i sreću i imaju ljekovita svojstva, dok druge, onima koji sa njima žive, mogu da donesu nesreću.

Prema vjerovanju starih Slovena, određene biljke su zle, pa nikako ne bi trebalo gajiti imitovi i u blizini porodičnog doma.

Bagrem

Bagrem

Bagrem, prema vjerovanju, nije dobro drvo i ne bi trebalo da bude blizu kuće. Takođe su ga zvali i “nerod” (“bez roda”), a kalemljenje ovog drveta su smatrali skrnavljenjem.

Orah

orah

Orasi su sastavni dio postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Vjerovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog sijnke koja pada na kuću, a za koju se vjerovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sjediti u hladovini orahovog drveta.

Breza

Foto: AgroSavjet/Breza

Slično, Srbi vjeruju da je Isus razapet na krstu od brezovog drveta i zato je riječ o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu svježi, a samo drvo se ne siječe, niti se njime loži vatra.

Ko bi odsjekao “brekinju”, kažu stari, razboleo bi se, ukočio ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Zova

Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvijet i plod imaju primjenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste ljekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Tuja

tuje

Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće jer je otrovna.

Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na djecu i ona često oboljevaju, a da ni sami ne znaju od čega.

Izvor: stil.kurir.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI