Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVOĆNI VODIČ ZA DIJABETIČARE: ŠTA JE DOBRO, A ŠTA NE

VOĆNI VODIČ ZA DIJABETIČARE: ŠTA JE DOBRO, A ŠTA NE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabuke i bobičasto voće usporavaju apsorpciju glukoze

Znamo da je zdravo jesti voće, čak i ako osoba boluje od dijabetesa, ali dijabetičari treba da paze na količinu i vrstu voća.

Lekari su neko vreme smatrali kako dijabetičari ne bi smeli da jedu voće, međutim moderna medicina upućuje na sasvim suprotno.
Nutricionisti i stručnjaci ističu kako je voće važan deo ishrane dijabetičara i da bi osobe koje boluju od ove bolesti dnevno trebalo da konzumiraju dve porcije od 250 grama, piše nemački časopis Diabetes Ratgeber, uz objašnjenje da to znači pojesti jednu jabuku ili dve šake malina.

Dijabetičarima preporučuju izbor voća bogatog vlaknima koje sadrži puno vode, a časopis donosi listu poželjnog voća:

Jabuke – sadrže malo kalorija, a podstiče telo na sagorevanje ostalih. Bogat su izvor pektina koji ima antioksidativna svojstva, što smanjuje nivo slobodnih radikala i rizik od nastanka raznih bolesti.
Bobičasto voće – bogato vlaknima i antioksidansima, preciznije polifenolima. Bobičasto voće sadrži antocijane koji im daju crvenu boju i podstiču oslobađanje insulina, regulišu šećer u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
Lubenice – sadrže dosta vode, kao i jagode ili šljive.
Sve navedeno voće odlično deluje kod usporavanja apsorpcije glukoze. Voće s velikom količinom vode dijabetičari bi trebalo da konzumiraju svakodnevno.

Grejp i narandže – mogu se koristiti za smanjenje rizika od nastanka visokog nivoa šećera u krvi, posebno kada se konzumiraju s namirnicama koje imaju nizak nivo masti, šećera i skroba.
Urme – sedam urmi dnevno sadrži 4 grama vlakana, što ovo voće čini savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. I one su bogate antioksidansima. Po porciji ih sadrže više od grožđa, narandže, brokolija i paprike.
Orasi – samo desetak oraha sadrži skoro 2 grama vlakana i 2,6 g alfa-linolenske kiseline. Međutim, s obzirom da orasi sadrže dosta kalorija, dijabetičarima se savetuje da pripaze prilikom njihovog unosa, ako paze na težinu. Mogu ih jesti umesto grickalica ili dodati omiljenim salatama.
Važno je dobro kombinovati voće s drugom vrstom hrane. Voće sporije podiže nivo šećera u organizmu kada se konzumira s namirnicama bogatim proteinima poput sira ili prirodnog jogurta.

Izvor: magičnobilje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI