Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaVišnja je prirodni lijek za grčeve i bol u mišićima - Narodni...

Višnja je prirodni lijek za grčeve i bol u mišićima – Narodni recept za odvar od višanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Višnja je prirodni lijek za grčeve i bol u mišićima! Stručnjaci sa američkog fakulteta u Vermontu ustanovili su da sok od višanja pomaže organizmu da lakše podnese fizički napor, pa je ovaj napitak idealan za profesionalne sportiste.

Napravite odvar od višanja

Narodna medicina preporučuje višnju u vidu odvara protiv grčeva i bolova u mišićima. Odvar se pravi tako što se kilogram višanja prelije sa sedam do osam litara prokuvane pa ohlađene, ili destilovane vode. Zatim se sve zagrijava do ključanja, i oko 20 minuta kuva na toj temperaturi uz češće miješanje.

Nakon kuvanja vreo sadržaj se procijedi, a višnje se blago presuju na cjedilu. Isparena voda tokom kuvanja nadoknadi se dodavanjem destilovane, ostavi se kraće vrijeme da se staloži i pije se umjesto vode.

Pročitajte: 7 razloga zašto je dobro jesti višnje

Ovo njeno ljekovito dejstvo potvrdili su i stručnjaci sa fakulteta u Vermontu, u SAD-u. Takođe su ustanovili da sok od višanja pomaže organizmu da lakše podnese naporno vježbanje, što je pokazalo istraživanje u kojem je učestvovalo 14 dobrovoljaca podijeljenih u dvije grupe. Jedni su tri dana prije vježbanja i četiri dana poslije pili sok od višnje, dok su ostali pili mješavinu drugih sokova.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je pila sok od višnje imala daleko manju potrošenost mišića, u odnosu na ispitanike koji su pili druge sokove. Ovo otkriće važno je za sve ljude koji imaju problem sa mišićima, a naročito za amaterske i profesionalne sportiste, koji uglavnom imaju, poslije napornih fizičkih aktivnosti, bolove u mišićima.

Višnja je prirodni lijek za nesanicu

Drugo istraživanje pokazalo je da je sok od višnje djelotvoran i kod nesanice. Dobrovoljci koji su ujutru i uveče pili po čašu nezaslađenog soka od višanja spavali su bolje nego kada su pili neki drugi sok.

Rukovodilac istraživanja, dr Vilfred Pidžn, psihijatar sa Univerziteta Ročester u Njujorku, tvrdi da je ovakvo djelovanje soka posljedica visoke koncentracije melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i buđenja. Takođe dodaje da je višnja zastupljena u ishrani daleko bolji izbor nego kupljeni dodaci ishrani koji sadrže melatonin.

Pročitajte: Jednostavan recept za domaći liker od višnje

Višnje umjesto aspirina

Plodovi višnje mogu da zamijene i najpopularniji lijek – aspirin. Šaka svježih plodova ujutru reguliše krvni pritisak, ublažava bolove u glavi i mišićima, a pomaže i kod povišene temperature. Zbog zanemarljivih količina šećera, redovno konzumiranje višanja sprečava pojavu dijabetesa, tvrde naučnici.

Višnja se pokazala korisnom i u liječenju poremećaja pamćenja, a ukoliko želite da se oslobodite tegoba u zglobovima i kostima dovoljno je popiti čašu soka. Naučnici su, takođe, izračunali da čaša soka od višnje mijenja jedan aspirin. Njeno blagotvorno dejstvo na zglobove i kosti objašnjava se time što ona svojim sastavom smanjuje količinu mokraćne kiseline, glavnog krivca za tegobe u koštano-zglobnom sistemu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI