Srijeda, 28 Jula, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaVirus mozaika duvana na paprici izaziva velike štete

Virus mozaika duvana na paprici izaziva velike štete

Virus mozaika duvana (Tobacco mosaic virus) je rasprostranjen svuda gdje se gaji paprika. Štete koje virus izaziva smanjuju prinos i do 90%. Pored paprike, paradajz i duvan su domaćini virusa među 500 vrsta biljaka. 

Na paprici su kod nas opisana dva soja ovog virusa: Običan soj i nekrotičan soj

Simptomi bolesti zavise od sorte paprike, soja virusa, fenofaze u kojoj je zaraza ostvarena i spoljnih uslova.

Kod slatkih sorti javljaju se simptomi mozaika. Mozaik je izražen na vršnom listu, dok na starijem lišću ispoljava žuticu. Ove promjene prati zaostajanje biljaka u rastu i smanjeni broj sitnijih i deformisanih plodova sa nekrotičnim pjegama. Kod nekih sorti duž stabla nastaju izdužene nekroze.

Pročitajte: Viroze paprike – simptomi i zaštita

Kod ljutih sorti inficirano lišće žuti i opada. Kasnije, Obično u fazi cvjetanja, duž stabla i bočnih grana javljaju se mrke, uzdužne pjege. Nekroze, djelimično ili u potpunosti zahvataju plodove.

Virus mozaika duvana prenosi se sjemenom paprike. Pored površinske, javlja se i endogena zaraza ali u neznatnom procentu. Drugi izvor zaraze su zaraženi biljni ostaci. Virus se širi mehaničkim ozljeđivanjem biljaka prilikom sadnje, vezivanjem, zalivanja i berbe plodova.

Prva mjera borbe i gajanje otpornih ili manje osjetljivih sorti. Dezinfekcija sjemena je obavezna mjera zaštitie. Potapanjem u 2% natrijumhidroksida (NaOH) inaktiviraju se virusne čestice na površini sjemena. Poslije dezinfekcije sjeme se ispira tekućom vodom i suši. Inaktivacija unutrašnje zaraze postiže se potapanjem sjemena u 10% rastvor trinatrijumfosfata (Na3PO4) ili trodnevnim zagrijavanjem na 50ºC.

Pročitajte: Viroze na paradajzu – simptomi i zaštita

Leje za proizvodnju rasada dezinfikovati vodenom parom. Papriku ne gajiti poslije paradajza, duvana i krompira, osjetljivih biljaka prema ovom virusu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Organsko đubrivo stajnjak

Ovo će vas potpuno iznenaditi – Najbolje organsko đubrivo nije kravlji...

Još od davnina, ljudi su koristili stajnjak kako bi njime đubrili njive i bašte za potrebe uzgoja biljaka. Međutim, nije svaki podesan za đubrenje...