Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVELIKA AKCIJA POŠUMLJAVANJA: Posađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na Jahorini

VELIKA AKCIJA POŠUMLJAVANJA: Posađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na Jahorini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U akciji pošumljavanja na Jahorini 80 učesnika je posadilo 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na lokalitetu iznad Ciljne kuće.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da je akcija realizovana u saradnji sa “Šumama Republike Srpske” i Šumskim gazdinstvom “Jahorina”, a da su podršku pružili hoteli “Termag” i “Bat”, te Međunarodni centar za mir Sarajevo, kao i ski-instruktori.

– S obzirom na to da je Jahorina trenutno jedno od najvećih gradilišta, te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume odlučili smo da se na ovaj način odužimo prirodi – rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, projektom je predviđeno da ova lokacija bude pošumljena kako bi zaštitila ski-staze od vjetra, ali i uljepšala izgled planine

Ljevnaić je rekao da postoji još mnogo lokacija pogodnih za pošumljavanje, kao što je prostor oko vještačkog jezera, koje će obuhvatiti u nekim narednim akcijama.

On je dodao da će Olimpijski centar nastojati da ovakve akcije u narednim godinama budu veće i brojnije, te da se za svako posječeno drvo zasade najmanje četiri nova.

Tehnolog u Šumskom gazdinstvu “Jahorina” Danica Pavlović rekla je da su sadnice nabavljene iz rasadnika u Nevesinju, te da su ovo gazdinstvo i Olimpijski centar “Jahorina” obezbijedili po 5.000 sadnica.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Sarajevo Ibrahim Spahić uručio je Ljevnaiću povelju za izuzetnu aktivnost i doprinos obilježavanju Međunarodnog dana mira.

Izvor: Srpska Info
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI