Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaPostavili WC i tuš-kabine: poljoprivrednik je gospodin i on mora imati toalet...

Postavili WC i tuš-kabine: poljoprivrednik je gospodin i on mora imati toalet kad ide u polje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Strašno mi smeta kada neki kažu – seljaci. Za mene je poljoprivrednik gospodin čovjek i on mora imati toalet kad ide u polje, rekao je Dragan Marković Palma, presjednik Skupštine grada Jagodine kojega je ne tako davno ugostio prvi čovjek Zagreba, Milan Bandić.

Iako je u početku djelovalo kao nestvarno, Dragan Marković Palma, predsjednik Skupštine grada Jagodine u susjednoj Srbiji kojega je nedavno ugostio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ispunio je obećanje. Na zemlji pomoravskih Ribara, Rakitova, Glogovca i drugih sela osvanulo je nekoliko, od ukupno planiranih 160 montažnih toaleta i tuš-kabina. Riječ je o metalnim objektima na betonskoj podlozi, sa spremnicima za vodu na vrhu. Objekti su iz dva dijela. U jednom je WC s vratima i držačima za WC papir. A u drugom tuš sa zastoromom i držačima za sapun. U poljima je ovih dana nekoliko ekipa majstora koji ubrzano postavljaju toalete, a jedan dio je već sada u upotrebi i to baš u jeku berbe kukuruza.

Nije seljak, već gospodin poljoprivrednik

Hoćemo da poljoprivredne proizvođače više ne nazivaju seljacima. Strašno mi smeta kada neki kažu – seljaci. Za mene je poljoprivrednik gospodin čovjek i on mora imati toalet kad ide u polje,” rekao je Dragan Marković Palma, predsjednik Skupštine grada Jagodine u selu Ribare.

Lokalna samouprava je nedavno donijela odluku da u svakoj ulici, tamo gdje se obrađuju polja postavi WC s kupatilom i to na svakih 300 metara. Gradski čelnici ističu da toaleti s tuševima nisu skupi, a korisni su. Postavljaju se usporedo s nasipanjem poljskih puteva tucanikom i do sada je odrađeno 130 kilometara. Zato čelnici Jagodine ne žele da se ovaj potez i cijeli događaj pogrešno shvate i tumače.

Putevi i toaleti u 52 sela

Nismo došli u Ribare svečano otvarati toalete i kupatila pored njiva, nego da obiđemo i vidimo kako su izgrađeni putevi do njiva i radi li se kako smo se dogovorili. Toaleti s kupatilima bit će postavljeni na svakih 300 metara pored njiva u svim jagodinskim selima, a ima ih 52. Hoćemo da se, kada gospodin poljoprivrednik dolazi u njivu i kada su vrućine, može istuširati. Nasipamo puteve kamenom do svakog polja. U prvoj fazi to je zbirno 120 kilometara puteva. To je otprilike razdaljina od Jagodine do Beograda. Širina puta je 3 metra, a debljina 20 centimetara. Prvi put se događa da poljoprivredni proizvođač dolazi do polja putničkim automobilom, a nekada se nije moglo ni traktorom,” rekao je Marković.

Oslobođeni poreza, ne plaćaju štandove

Jagodina je još odavno poznata po tome što registrirani poljoprivredni proizvođači imaju besplatne štandove na tržnici, a više od desetljeća oslobođeni su plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište. Poljoprivrednici kažu da im je to ogromno rasterećenje. Gradski prijevoz u Jagodini je besplatan za sve, samim tim i za poljoprivrednike. Sada imaju puteve i toalete u poljima, ako zatrebaju!

Lokalna samouprava u Jagodini se razlikuje i po tom što gotovo nikada ne prihvata pozive stručnjaka da organiziraju predavanja, jer smatraju da je iskusnim ratarima i povrćarima potrebniji novac, a da znanje i iskustvo već imaju.

Uvijek ih pitam imate li vi neke pare da date poljoprivrednim proizvođačima, a ne da im pričate koliko gnojiva ide na hektar zemlje i koliko im nafte treba da bi se obradila zemlja,” izjavio je u Ribarima predsjednik Skupštine grada Jagodine.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI