Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVajgela – Grm koji će obogatiti svaki vrt

Vajgela – Grm koji će obogatiti svaki vrt

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vajgela je poseban grm. Kada jednom posadite vajgelu u vaš vrt, shvatićete u čemu se krije njena ljepota. Veoma je pogodna za sve kombinacije, bilo da je sadite pojedinačno ili ipak odlučite da od nje napravite borduru ili živu ogradu.

Ona cvjeta cvjetićima romantične ljepote i oni će vaš vrt krasiti tokom proljeća i sporadično tokom ljeta. Ne zahtjeva posebnu njegu, tako da je svrstavamo u biljke koje su lake za gajenje, idealne za početnike sa manje baštovanskog iskustva.

Kako se sadi?

Kao i svaka biljka, vajgela traži dovoljno mjesta za razvoj korijenovog sistema, te nemojte da je sadite blizu zidova ili betona koji mogu da blokiraju razvoj.

Za sadnju vajgele odaberite dio vrta koji ima dosta sunčeve svjetlosti ako želite da na proljeće cvjeta svojim punim potencijalom. Što osunčanije mjesto – biće više cvjetova. Ipak, vajgelu možete saditi i na polu-sjenovita mjesta, ali tada morate prihvatiti činjenicu da neće cvjetati punim potencijalom. Vajgela voli vlažno i dobro drenirano zemljište.

U nastavku pročitajte koje sve vrste vajgele postoje te izaberite pravu za vaš prostor.

Prčitajte: Kako se gaji cvijet NAPRSTAK?

Njega

Vajgela nije zahtjevna za održavanje, kako smo već naveli, ali ono što zahtijeva jeste njega orezivanjem kako bi održala lijep oblik. Starije biljke će imati koristi od uklanjanja starih i oštećenih  unutrašnjih grana. Ove grane možete orezati tokom zime kada je biljka u potpunoj hibernaciji. Ovaj postupak će doprinijeti boljem i ljepšem cvjetanju narednog proljeća. Poželjno je biljku jednom godišnje prihraniti odgovarajućim đubrivom.

Vajgela – vrste

Vajgela bristol ruby

Listopadni grm visine i širine do 2,5 m. Cvjeta prelepim tamno roze  (crvenim) cvjetovima od maja do jula mjeseca. Uklapa se u svaki vrt. Sadite ga pojedinačno ili kao živu ogradu. Ukoliko biljku sadite za živu ogradu rastojanje između biljaka bi trebalo da bude 1 m. Biljku orezujte nakon cvjetanja svake godine i to za 1/3 grane.

Vajgela bijela – bristol snowflake

Vajgela nešto nižeg rasta. Dostiže visinu do 2 m, s tim da su joj grane povijene prema dolje. Cvjeta bijelim cvjetićima od maja do jula mjeseca. Pogodna je za grupnu sadnju i za formiranje nižih živih ograda. Poslije cvjetanja orežite biljku za 1/3 grane.

Pročitajte: Surfinije će obilno cvjetati ako poštujete ova pravila

Vajgela florida alexandra

Listopadni žbun visine do 1,5 m, a širine od 50 cm do 1 m. Cvjeta u aprilu i maju mjesecu, tada roze cvjetovi veličine 3 cm u potpunosti prekriju žbun. List joj je tamno crvene boje, pa je dekorativna i kada nema cvijeta. Voli osunčane pozicije. Sadi se pojedinačno, ali i u grupacijama. Kada je sadimo u grupi, možemo od nje formirati živu ogradu. Orezuje se posijle cvjetanja.

Vajgela florida monet

Niži listopadni grm koji dostiže visinu 60-tak cm i širi se isto toliko. Ovo je kompaktan grm koji će bez orezivanja formirati poluloptu u vrtu. Osnovni ukras ove biljke je njen list koji je prošaran bijelom, zelenom i roze bojom. Biljka će uspijevati u sijenci i polusijenci, ali će na suncu boja lista najviše doći do izražaja. Cvjeta duži period tamno roze cvjetovima. Cvjetanje počinje u maju i traje sve do oktobra. Od ove biljke možete formirati ivičnjake uz stazice ili ih sadite ispred viših biljaka u grupi.

Vajgela roze

Listopadni žbun visine 2-3 m, a širine do 1,5m. Cvjeta u aprilu i maju mjesecu, tada bijelo-roze cvjetovi veličine 3 cm u potpunosti prekriju žbun. Voli osunčane pozicije. Sadi se pojedinačno, ali i u grupacijama. Kada je sadimo u grupi, možemo od nje formirati živu ogradu. Divno se kombinuje sa ostalim visokim šibljem te visine. Orezuje se poslije cvjetanja. U ponudi su sadnice visine  40-50 cm.

Pročitajte: Goruća ljubav – Kako da njegujete ovaj divni cvijet?

Vajgela šarenolisna – variegata

Ukrasni grm visine do 2 m. Njegove grane se povijaju prema zemlji, tako da je visok koliko je i širok. Cvjeta u maju i junu mjesecu svijetlo ružičastim cvjetovima (skoro da su bijeli) koji podsjećaju na trube. Kad grm procvjeta, prekriven je sav sa cvjetićima. Listovi su šatirani, prošarani, pa to predstavlja dodatni ukras ovoj biljci i u vrijeme kada nema cvijeta. Poslije cvetanja orežite biljku za 1/3 grane. U jesen lišće dobija ružičaste tonove. Nakon nekoliko godina (5-6) podmladite grm tako što ćete mu ukloniti stare grane i na taj način ćete omogućiti biljci da diše.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI