Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavjeti za uspješan uzgoj sukulenata – Svjetlost, temperatura, zalivanje, zemlja za saksije...

Savjeti za uspješan uzgoj sukulenata – Svjetlost, temperatura, zalivanje, zemlja za saksije i prihrana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savjeti za uspješan uzgoj sukulenti – svjetlost, temperatura, zalivanje, zemlja za saksije i prihrana

Sukulentne biljke, sukulente, odnosno mesnatice, dobijaju na popularnosti iz dva jednostavna razloga: lijepe su i jednostavne za uzgoj, bolje reći skoro neuništive.

Tehnički, sukulenti su sve one biljke koje imaju debeo, mesnati (sukulentni) organ za skladištenje vode. Sukulenti skladište vodu u listovima, stabljikama i korijenu. Ove biljke su se prilagodile preživljavanju u bezvodnim uslovima širom svijeta – od Afrike do pustinja Sjeverne Amerike. Srećom po nas, ovaj mehanizam prilagođavanja je rezultirao nevjerovatnom raznovrsnošću oblika listova i samih biljki pa tako imamo lopataste listove, čvrste rozete i žbunaste ili viseće biljke sa listovima u obliku suze.

Pročitajte: Havorcija je dragulj među sukulentima, laka za održavanje, prelijepog izgleda

Sukulenti se mogu naći u čak 25 biljnih porodica, drugim riječima, brojne porodice biljaka imaju svoje sukulentne članove. U neke od najpoznatijih i najpopularnijih sukulenti spadaju dobro poznate biljke, kao što su aloja vera i agava ali i brojne skoro nepoznate biljke. Kaktusi su jedinstvena podgrupa sukulenti biljaka. Sukulente veoma lijepo izgledaju u mini vrtovima.

Pravila za uzgoj sukulenti kao sobnih biljki

Bez obzira na to koju sukulentnu biljku uzgajate, pravila su prilično slična čak i kada su u pitanju različite vrste. Ovo su opšta pravila za uzgoj sukulenti vrhunskog kvaliteta.

Južno svjetlo

Sukulenti više vole jako svjetlo, kakvo obično dopire sa prozora okrenutih jugu. Da biste bili sigurni da je količina svjetlosti dovoljna, posmatrajte listove. Neke vrste će se spržiti ako ih iznenada izložite direktnoj sunčevoj svjetlosti. Listovi će dobiti smeđu ili bijelu boju jer će biljka izblijediti, a meko tkivo će biti uništeno. S druge strane, neki sukulenti koji nemaju dovoljno svjetlosti će se izdužiti i počeće da razvijaju dugu stabljiku, a listovi će biti jako rašireni. Ovo stanje se naziva etiolacija (izduženi rast).

Rješenje je da biljci obezbijedite dovoljno svjetlosti i da je orežete kako bi dobila prvobitni oblik. Brojne vrste sukulenti tokom ljeta lijepo napreduju i napolju.

Temperatura

Sukulenti mnogo bolje tolerišu hladnoću nego što bi se to moglo pretpostaviti. Razlog tome je što sukulenti koji rastu u pustinji, karakterističnoj po drastičnim temperaturnim kontrastima između dana i noći, dobro napreduju tokom hladnih noći, čak i na 40C.

U idealnim uslovima, sukulentama najviše odgovara dnevna temperatura od 21 – 290C, a noćna od 10 – 130C.

Pročitajte: Haworthia Cooperi – Sukulenti koji na suncu izgledaju kao dragulji

Zalivanje

Tokom ljeta sukulente bi trebalo obilno da zalivate. Zemlja u saksiji bi trebalo da se osuši između zalivanja ali ne smijete da ih zalivate nedovoljno. Tokom zime, kada su biljke u stanju mirovanja,  zalivajte ih jednom na svaka dva mjeseca. Pretjerano zalivanje i posljedično truljenje korijena su najčešći uzrok propadanja biljke. Morate znati, međutim, da sukulente koje su previše zalivane, u početku mogu da probujaju i djeluju veoma zdravo. Ali uzrok smrti se možda već pritajio pod zemljom jer će korijen početi da se širi od korijenovog sistema nagore. Sukulenti nikada ne smijeju da „sjede“ u vodi. Ovo su znakovi nedovoljnog ili pretjeranog zalivanja:

  • Pretjerano zalivanje – Biljke koje se previše zalivaju su mlitave i diskolorisane. Lišće može da bude žuto ili bijelo i da potpuno izgubi svoju boju. Biljka u ovakvom stanju možda da neće moći da se oporavi ali možete da pokušate da je presadite i tom prilikom pregledate korijen. Ako je korijen smeđ i truo, odsijecite mrtve dijelove i presadite biljku u suvlju zemlju ili preduzmite rezanje i razmnožavanje roditeljske biljke.
  • Nedovoljno zalivanje – Sukulenti najviše vole dosta vode tokom sezone rasta (proljeće i ljeto). Nedovoljno zalivana biljka će najprije prestati da raste, a potom će lišće početi da joj opada. Druga mogućnost je da se na lišću pojave smeđe pjege.

Zemlja za saksije

Sukelente bi trebalo da sadite u mješavinu zemlje za saksije koja ima sposobnost brzog procjeđivanja i koja je formulisana za kaktuse i sukulente. Ako ne možete da nabavite ovu specijalnu mješavinu, pokušajte da malo preradite normalnu saksijsku zemlju tako što ćete joj dodati neki neorganski sastojak, kao što je perlit, jer ćete tako povećati aeraciju i procjeđivanje. Ove biljke imaju plitak korijen koji formira mrežu odmah ispod površine zemlje.

Pročitajte: APTENIJA – Ovu biljku možete držati i na direktnom suncu

Prihrana

Tokom ljetnje sezone rasta, prihranjujte sukulente kao i bilo koje druge sobne biljke. Tokom zime u potpunosti prestanite sa prihranjivanjem.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI