Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUzgoj cvijeća iz sjemena znatno je jeftiniji, a ovo su sorte kojima...

Uzgoj cvijeća iz sjemena znatno je jeftiniji, a ovo su sorte kojima ne možete pogriješiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Želite li uživati u prekrasno rascvjetanom vrtu bez trošenja poveće svote novca? Vrtlarenje itekako može biti skup hobi, no poprilična ušteda može se ostvariti kupovinom više sjemena cvijeća, a manje samih biljaka.

Višegodišnje cvijeće uzgojeno iz sjemena možda neće cvjetati tokom svoje prve vegetacijske sezone, no iduće godine biće spremno kreirati prekrasne cvjetne prizore u vrtu. Sadnja cvijeća iz sjemena financijski je znatno isplativija, a ove sorte predstavljaju neke od najboljih izbora za to.

Različak

Ovi plavi cvjetovi izgledaju poput minijaturnih karanfila i vrlo su privlačni leptirima. Nakon zadnjeg proljetnog mraza posijte sjeme izravno u gredicu, a ako ga želite posaditi ranije, onda to učinite šest do osam nedjelja prije predviđenog datuma zadnjeg mraza – smjestite ih na zatvoreno, a kada temperature porastu, presadite ih u vrt. Cvjetaće od sredine ljeta do prvog jesenskog mraza i zahtijevati vrlo malo brige, jer dovoljno ih je zaliti tokom sušnog razdoblja. Na kraju vegetacijske sezone skupite mahune sjemena i posadite ih iduće godine.

Pročitajte: MUŠKATLE – Način i vrijeme sadnje, zalivanje i prihranjivanje SVE NA JEDNOM MJESTU

Neven

Ovi cvjetovi su obično svijetložute do tamnonarančaste boje i predstavljaju lijepu biljku za žardinjere ili rubove vrta. Direktno posijte sjeme u vrtu nakon zadnjeg mraza ili započnite sijanje u zatvorenom prostoru šest do osam nedjelja prije toga. Zatim samo uživajte u prekrasnim prizorima jer će neven sam rasijati sjeme iz sezone u sezonu. U područjima viših temperatura potrebno mu je osigurati popodnevnu zaštitu od sunca i održavati tlo umjereno vlažnim. Takođe, preporučljivo je ukloniti ocvale cvjetove jer će se tako podstaknuti cvjetanje.

Pakujac (Aquilegia)

Upečatljivi cvjetovi ovih trajnica koje cvjetaju u proljeće i rano ljeto dolaze u različitim bojama. Dopustite im da same rasiju sjeme i vraćaće se iz sezone u sezonu uz minimalno njege i brige. Pakujac može podnijeti različite uslove uzgoja, no ono na što svakako treba obratiti pažnju je dobro drenirano tlo. Takođe, uklanjanje stabljike nakon završetka cvatnje može produžiti razdoblje cvatnje.

Uresnica ili kosmos

Kosmos je prekrasno rezano cvijeće kao stvoreno za bukete, a cvate čitavo ljeto. Ovo je jednogodišnja biljka, no obično je samonikla, a radi se o cvijetu vrlo malih zahtjeva koji uspijeva čak i na siromašnom tlu. Posijte sjeme nakon zadnjeg mraza u proljeće ili započnite sa sadnjom u zatvorenom prostoru šest do osam nedjelja prije toga. Posadite ga na mjesto koje je zaštićeno od jakog vjetra, a ocvale cvjetove uklonite kako biste potaknuli dodatnu cvatnju. No svakako ostavite nekoliko cvjetnih glavica ako želite da biljka sama rasije sjeme.

Pročitajte: Jorgovani nikako da procvjetaju kako treba – Šta možete učiniti da ubrzate njihovo cvjetanje?

Noćurak

Ovi cvjetovi rastu kao trajnice u toplim podnebljima, a prije nego ih posadite direktno u vrt provjerite je li prošla opasnost od mraza ili to prvo učinite u zatvorenom prostoru. Cvjetovi noćurka otvaraju se u poslijepodnevnim satima, po čemu su i dobili ime te su lijepog mirisa. Cvatu od sredine ljeta do jeseni i ne zahtijevaju mnogo održavanja, a ne preferiraju stalno vlažno tlo pa treba malo više brige posvetiti zalivanju tokom sušnih razdoblja.

Kadifa

Sjemenke kadife potrebno je saditi svake godine jer se radi o jednogodišnjoj biljci, no ako uklanjate uvele izdanke, cvjetat će čitavog ljeta. Tokom najtoplijeg dijela ljeta cvatnja bi se mogla smanjiti, no zato će zablistati približavanjem jeseni. Dio sjemena sačuvajte na kraju sezone i iskoristite ga za ponovnu sadnju sljedeće godine. U područjima visokih temperatura ovoj biljci će odgovarati poslijepodnevna hladovina te ravnomjerno vlažno tlo.

Prkos

Ovo cvijeće dobro pokriva tlo na mjestima koja su većinom dana izložena suncu. Jako dobro podnosi sušu i zahtijeva vrlo malo brige, a obično nema problema sa štetočinama ili bolestima sve dok tlo ima dobru drenažu. Posijte sjeme direktno u vrt nakon zadnjeg mraza ili u zatvorenom prostoru nekoliko nedjelja ranije. Početak cvatnje očekujte u ljeto, a trajaće sve do dolaska mraza u jesen. Ocvale cvjetove možete otkinuti kako biste podstakli daljnje cvjetanje ili ostavite neke od njih kako biste potaknuli samoniklost.

Dragoljub

Ovo cvijeće uopće nije zahtjevno te čak i kada zaboravite na njega nagradiće vas cvatnjom. Listovi i cvjetovi su jestivi i često se dodaju u salate, a dragoljub je vrlo popularan i kao rezani cvijet zbog svog opojnog mirisa i lijepe boje. Može podnijeti siromašno i suvo tlo, iako ga je preporučljivo zalivati tokom dužih sušnih razdoblja, a dobro će mu doći u zaštiti od poslijepodnevnog sunca u područjima tople klime. Preskočite prihranjivanje jer jako bogato tlo može negativno djelovati na njegovu cvatnju.

Suncokret

Suncokreti ne počinju cvjetati sve do kasne sezone, obično od jula do avgusta. Ali kada ti divovski cvjetovi konačno izniknu, svako čekanje će se isplatiti. Posadite sjeme u vrtu nakon posljednjeg mraza, idealno na mjestu zaštićenom od jakog vjetra. Sjeme posijano u zatvorenom prostoru obično će cvjetati otprilike u isto vrijeme kao i sjeme posijano direktno u vrtu, tako da zapravo nema koristi od ranog zasijavanja. Suncokreti su jednogodišnje biljke, tako da ćete morati sačuvati dio sjemena za ponovnu sadnju sljedeće godine. Pokrijte nekoliko glavica sjemena mrežom, tako da se mogu osušiti, a da ih ptice ne pojedu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI