Petak, 24 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgoj bijelog luka i luka u organskoj bašti

Uzgoj bijelog luka i luka u organskoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hladniji mjeseci u godini idealni su za uzgoj povrtnih kultura poput bijelog luka, luka, mrkve, graška, boba i salate, jer im u početnim fazama rasta bolje odgovaraju niže temperature te dovoljno vlažno tlo. Ove povrtnice moguće je saditi u kasnu jesen ili u rano proljeće pa se zavisno od vremena sadnje/sjetve nazivaju jesenskim ili proljetnim povrtnicama. Pa tako razlikujemo jesenski luk/bijeli luk od onoga proljetnog isto kao i mrkvu, grašak i salatu.

Uzgoj bijelog luka i luka u organskoj bašti

Bijeli luk( Allium sativum) i luk (Allium cepa)  pripadaju porodici lukovičastog povrća koje se uzgajaju na vrlo jednostavan i sličan način.

Bijeli luk se uzgaja vegetativnim putem iz češnjeva, dok se luk uzgaja iz malih lukovica koje se mogu uzgojiti sjetvom sjemena iz kojih se razvija lukovica te se ona sadi tek u drugoj godini uzgoja. Uglavnom, uzgoj ove dvije povrtnice iz češnjeva i lukovica  je identičan jer imaju iste zahtjeve prema položaju, hranjivima i tlu.

Pročitajte: Uzgojite savršen PRAZILUK na potpuno prirodan način

Luk se može saditi i u maj, nakon što prođe opasnost od napada lukove muve, iako su plodovi (glavice) po pravilu nešto manji i ako nastupi duže sušno razdoblje potrebno je zalijevati nasad. Ako se lučice sade samo zbog lista tada ih je moguće saditi skoro pa cijelu godinu na vrtu, osim ako tlo nije smrznuto. Takođe, sadnja lučica u posudama na balkonu je postala sve popularnija za sve one ljude koji nemaju svoj komadić zemlje, a žele uzgojiti zdravu, neprskanu biljku.

Uslov je da se bijeli luk i luk nikada u vrtu ne sadi u blizini, već ih je potrebno odvojiti drugim biljnim kulturama, a idealni su upravo dobri susjedi u vrtu.

U jesenskoj sjetvi sade se od druge polovine oktobra pa sve do polovine novembra, dok je proljetnu sjetvu idealno započeti već u drugoj polovini februara pa do polovine marta ako to vremenski uslovi dozvoljavaju. Naime, ranom sjetvom moguće je izbjeći najopasnijeg štetnika lukovičastog povrća, tzv. lukovu muvu koja je aktivna već sredinom aprila, a napada mlade i dovoljno nerazvijene biljke.

Ranijom sadnjom bijeli luk i luk će imati dovoljno vremena da ojačaju i izbjegnu spomenutog štetnika. Takođe jesenskom ili ranom proljetnom sadnjom možemo očekivati i veće prinose,  jer u tlu uglavnom ima dovoljno vlage i temperature su niže pa se i biljke bolje i brže razvijaju.

Za sadnju češnjaka najbolje je osigurati vlastito sjeme koje se sadi iz godinu u godinu iz razloga što je ono prilagođeno podneblju  i uslovima u vašemu vrtu pa je stoga i zdravije i otpornije.

Pročitajte: Jesenja sadnja luka – Savjeti za uspješnu proizvodnju

Dobri susjedi u bašti bijelog luka su: mrkva, paradajz, krastavci, jagode, neven, origano, ruže i voće.

Loši susjedi u bašti bijeli luka su : pasulj, kupus, grašak.

Postoji više vrsta sjemena bijelog luka od ružičastih pa do bijelih kultivara kao i kultivara za jesensku i proljetnu sadnju. Jesenski bijeli luk stvara veće glavice od proljetnog, ukusniji je i vrlo je otporan na niske zimske temperature, dok je proljetni poznat po tome što se može duže čuvati pa nije rijetkost da ostane zdrav cijelu godinu.

Lučice luka takođe možemo nabaviti u raznim bojama od bijele, žute pa sve do ružičaste i ljubičaste. Svaka vrsta je posebna na svoj način pa tako je srebrenac idealan za uzgoj mladog luka, dok je npr. ljubičasti poznat kao najzdraviji i najdekorativniji.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI