Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUz pomoć ovih tehnika ubrzajte rast povrća u bašti i plasteniku

Uz pomoć ovih tehnika ubrzajte rast povrća u bašti i plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Potreba za ranijom berbom može da se javi iz različitih razloga, a dobra vjest je da rast povrća može da se ubrza, ukoliko se primjeni kombinacija nekoliko tehnika. Evo i kojih.

Postoji bezbroj razloga zašto neko želi da ubrza rast povrća, ali to svakako znači da želi da ima raniju berbu. Rast biljaka može da se ubrza, bilo da se gaje u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Mogu da se ubrzaju vegetativna i cvjetna faza, a mi ćemo u ovom članku da se bavimo vegetativnom fazom.

Kako ubrzati vegetativnu fazu u plasteniku?

Ubrzati rast vegetacije u zatvorenom prostoru je mnogo lakše nego na otvoreno. To je zato što se uslovi potpuno kontrolišu, poput svjetla, temperature, vazduha i vode. Svi ovi elementi igraju presudnu ulogu u rastu biljaka.

Prvo što bi trebalo uzeti u obzir je sorta. Neke sorte rastu brže od drugih i zato je važno odabrati one koje imaju kraći period vegetacije.

Pročitajte: Kako da vaše povrće lakse podnese vrućine

Zatim, potrebno je da im se obezbedi više svjetla. Većina biljaka traži oko 14 sati sunčeve svjetlosti. Što su biljke duže izložene svjetlu – brže će da rastu, jer vrše fotosintezu sve vreme dok je svjetlo, odnosno biće u stanju koje se naziva anaboličko stanje.

Još jedan sjajan način za ubrzavanje vegetativnog rasta u zatvorenom prostoru je upotreba ugljen-dioksida. Naime, on je presudan za biljke, jer igra veliku ulogu u fotosintezi.

Biljke pretvaraju ugljen-dioksid i vodu u prehrambena jedinjenja. Stoga, što biljke budu unosile više ugljen-dioksida, to će imati veću sposobnost da koriste sunčevu svjetlost.

Pored odabrene sorte, svjetlosti i ugljen-dioksida, biljke mogu da se nahrane pravim dodacima, poput onih koji jačaju korijenski sistem tokom vegetativne faze i pospješuju brži rast.

Pročitajte: Ovaj sastojak svi imate u kući, a od njega voće i povrće buja i zaštićeno je od najopasnijih bolesti

Rast biljaka mogu da uspore bolesti, kao i napadi insekata i drugih štetočina, te je pravilna njega biljaka jako bitan faktor, ako želimo da biljke brže rastu. Bitno je riješiti se oštećenih listova i stabljika, jer oni samo crpe snagu na račun novog rasta. Takođe, treba sprovoditi biološke tretmane i prihrane koje će ojačati i zaštiti biljke od štetočina i bolesti, piše Agroinfo.rs.

Jedna od tehnika za brži rast biljaka je hidroponski uzgoj.

Ukoliko se biljke gaje u saksijama, jako je bitno da saksije budu dovoljno široke za pravilan razvoj korijena biljaka. Mala saksija može da učini da biljka ne može pravilno da razvija korijen, što će joj sigurno uspori rast.

Kako da povrće brže raste na otvorenom

Za razliku od uzgoja u zatvorenom, ubrzavanje vegetativne faze na otvorenom može da bude priličan izazov, jer se ne mogu kontrolisati uslovi u kojima biljke žive.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje mogu da se urade da bi se, ipak, ubrzao rast biljaka.

Pročitati: Kako čuvati povrće i voće u frižideru, a sačuvati svježinu i ukus?

Kao i kod uzgoja u plasteniku, prvo se bira sorta koja brže raste od drugih, ali je jednako važno da ta sorta dobro uspjeva u regionu u kome živite. Naime, neke sorte mogu savršeno da rastu na nekim podnebljiva, ali na drugim jako slabo.

Hormoni za brže ukorenjavanje, takođe, mogu da pomognu, a postoje prirodni i sintetički.

Prihrana i zaštita su ovde od ključne važnosti. Pravilna kombinacija hranljivih materija i zaštita mogu da pomogne da biljke budu zdrave i otporne i da predugo ne uspore rast da bi se izborile sa napadima bolesti ili štetočina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI