Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOvaj sastojak svi imate u kući, a od njega voće i povrće...

Ovaj sastojak svi imate u kući, a od njega voće i povrće buja i zaštićeno je od najopasnijih bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jod je antiseptik širokog spektra koji razoružava široko polje bakterija, gljivica i drugih „napasnika“ uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od raznih bolesti biljaka?

Gljivične i druge bolesti biljaka nestaju samo sa korišćenjem jedne kapi joda

Jod u baštovanstvu

Pametni baštovani već dugo primjenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka.

JOD I PEPELNICA

Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće oboljevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primjetite prve znake ove bolesti počnite da tretirate usjeve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l sirutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju. Čak i ako nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.

Ako je od pepelnice „stradalo“ neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće itd. tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

JOD I PLAMENJAČA 

Da biste spriječili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sljedeći rastvor:

9 litara vode pomiješajte sa 1 litar sirutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog joda (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primjetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.

Pročitajte: Prskanje paradajza sodom bikarbonom

Jod protiv truleži krastavca

Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml joda, pa sa njim tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.

Istim  rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako „glava“ kupusa raste kao „iz vode“.

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite prije cvetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći.

Pročitajte: Kora od mrkve – Kako da je upotrebite za bolji rast i razvoj biljaka

Grožđe

Zaštitite grožđe od truljenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8 ml joda te sa njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.

Da biste dezinfikovali bilo koje sjeme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscijedite, te u nju umotajte sjeme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Poslije toga sjeme osušite na sobnoj temperaturi i posijte.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastovorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.

Pročitajte: Prirodno đubrivo od ljuske luka – Spremno za upotrebu za samo 24 sata

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI